İran’ın verdiği süre doldu: Irak’ın kuzeyinde tansiyon yükseliyor

Tahran’ın verdiği sürenin sona ermesi öncesinde Erbil’e füze atıldı.

İran’ın dün kendisine muhalif partilerin silahsızlandırılması ve karargâhlarının Irak ile İran arasındaki sınır şeridinden uzaklaştırılması için verdiği sürenin sona ermesinin öncesinde Irak Kürdistan bölgesi, Tahran’ın ne gibi önlemler alacağı konusundaki beklentiyi artıran iki olaya tanık oldu.

Arbet İlçe Müdürü Daban Muhammed’in yaptığı açıklamaya göre Süleymaniye vilayetindeki Arbet Havalimanı’na dün öğleden sonra insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen bir saldırıda altı kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralandı. Muhammed ‘saldırının failleri hakkında bilgi bulunmadığını’ Bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre yaşanan bir başka olayda da Erbil’in Habat ilçesinde Bafel Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Partisi’nin genel merkezine bir füze düştü ancak patlama meydana gelmedi.

Kürt kaynaklara göre 2005 yılında kurulan ve 2007 yılında zirai mücadele sertifikası alan Arbet Havalimanı, 2017 yılında resmi olarak Kürdistan bölgesinin üçüncü havalimanı olarak tanındı.

Kürdistan Terörle Mücadele Genel Müdürlüğü, ‘Irak’ın Kürdistan bölgesindeki işgalciler ve barış ve güvenliğin düşmanları’ olarak tanımladığı kişileri hedef aldı. Müdürlük, olayları gerçekleştiren tarafı belirtmezken intikam alma ve gerçekleri Kürt kamuoyuna açıklama sözü verdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu terör suçuna ilişkin koalisyon güçleriyle koordineli olarak kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını ve bir casusa yardım eden herkesi cezalandıracağımızı herkese açık bir şekilde belirtiyoruz. Şehitlerimizin intikamını alacağız. Onların masum kanlarının yerde kalmasına izin vermeyeceğiz (...) Soruşturmanın selameti için bilgilerin gizliliğini koruyacağız ve ileride gerçekleri Kürt halkına açıklayacağız.”

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de havalimanına ve KYB’nin Erbil’deki genel merkezine düzenlenen saldırıyı kınadı. Bölge ülkelerine Irak’ın egemenliğine saygı duymaları çağrısında bulunan Ebubekir, ‘Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), federal hükümet ve tüm siyasi taraflara iç çatışmalara son verme’ çağrısında bulundu.

Fadıl en - Neşmi / Şarku'l Avsat O.Doğu Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.