Irak’ta yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi ertelendi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Irak meclisinden bir yetkili, başta Sadr bloğu olmak üzere üç ana bloğun boykot kararının ardından yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelendiğini duyurdu.

İsmini açıklamayı reddeden bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada, meclis oturumunda ihtiyaç duyulan üçte ikilik çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle oturumun müzakere oturumuna dönüştürüldüğünü ve cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasının yapılamadığını kaydetti.

Birçok grubun boykot kararı aldığı oturuma, 329 vekilden 58’i katılım sağladı.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, 9 Ocak’ta gerçekleştirilen ilk oturumda yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için 9 Şubat’ta sona erecek bir aylık süre belirlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Irak’ta cumhurbaşkanlığı koltuğu için çoğunluğu Kürtlerden oluşan 25 aday yarışıyor.  Mecliste 31 sandalyeye sahip Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), cumhurbaşkanlığı için Sadr Hareketi ve Sünni Egemenlik İttifakı güçleriyle ittifak yaptı.

Parlamento seçimlerini kaybeden Şii Koordinasyon Çerçevesi ise, mecliste 17 sandalyesi bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) adayı mevcut Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in ikinci dönemine destek veriyor.

Irak Meclisi medya departmanından dün gece yapılan açıklamada, meclisin bugün öğleden sonra ikinci toplantısını yapacağı ve gündeminde bazı milletvekillerinin anayasal yemininin tamamlanması ve Cumhurbaşkanının seçilmesinin yer aldığı bildirilmişti.

Bağdat / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.