Fransa'da başkanlık seçimlerinin ilk turu sonuçlandı... Hangi gazete ne dedi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Fransa’da başkanlık seçimleri 2. tura kaldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oyların yüzde 28,1’ini alarak seçimlerin ilk turundan en güçlü aday olarak çıktı. Onu yüzde 23,3 ile Marine Le Pen takip etti. Dr. Girayalp Karakuş, Fransız seçimlerini ve hem Türk hem de dünya medyasının seçimlere bakış açısını inceledi.

France Info, Le Monde ve France 24’ün yayınladığı anket sonuçlarına göre, adayların hiçbirisi yüzde 50’nin üstünde oy alamadı. Fransa’da devlet başkanlığı seçimleri, 24 Nisan’da düzenlenecek olan 2. tura kaldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oyların yüzde 28,1'ini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı. 

Marine Le Pen ise yüzde 23,3 ile ikinci oldu. 

Solcu aday Jean-Luc Melenchon, yüzde 20,1 oy alırken, aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 aldı.

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı Valerie Pecresse ise yüzde 5’te kaldı.

Peki yerli ve yabancı medya, Fransız seçimlerini nasıl yorumladı?

İKTİDARA YAKIN MEDYA LE PEN’E KARŞI

Türkiye’de iktidara yakın medya, Le Pen’in İslam, göçmen ve başörtüsü karşıtı söylemlerinden dolayı Le Pen’e soğuk bakmakta. 

Bilindiği üzere Le Pen yakın zamanda iktidara geldiğinde başörtüsünü yasaklayacağını belirtti. 

Ancak iktidara yakın medya her ne kadar Le Pen’e karşı olsa da Macron’a da sıcak bakmıyor. Yakın zamanda Macron, Türkiye’yi Fransa’daki seçimlere müdahale ettiği gerekçesi ile kınadı. 

Fransa Cumhurbaşkanı iddiasında, “Avrupa kıtasında Türk sivil toplum kuruluşları ve siyasi gruplar harekete geçirildi. Bu kuruluşlar, resmi propaganda organları ile varlık gösteriyor” diyerek dolaylı yoldan Anadolu Ajansı’nı da hedef aldı.

AYRILIĞIN SEBEBİ DIŞ POLİTİKA

Türkiye ile Fransa arasındaki ayrılıkların ardında yatan sebep dış politika. Libya, Doğu Akdeniz, Yunanistan ve Fransa’nın Türkiye’de sivil toplum örgütleri eliyle manevralar yapmak istemesi iki ülke ilişkilerini son zamanlarda gerdi. 

Bu sebepten Türkiye’de iktidarı destekleyen medya, Macron’a Türk kökenli Fransız vatandaşları vasıtasıyla yönlendirme yapmaya çalıştı.

 Le Pen’i desteklemese de, Macron’a da tam destek verilmedi. 

MACRON YUMUŞADI

İslam ülkeleri Macron’a popülist sağ söylemlerinden dolayı tepki göstermesi üzerine söylemlerini yumuşattı. 

Örneğin Hürriyet gazetesinin haberine göre; Macron, "Müslümanların veya Yahudilerin dinlerinin emrettiği gibi yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum" dedi. 

Macron’un ne kadar samimi olduğunu bilinmese de bir gerçek var. “Fransa’da 7 milyon Müslüman yaşamakta.”

LE MONDE: MACRON YARDIM İSTEDİ

Le Monde gazetesi önsel olarak Le Pen karşıtı bir siyaset izlemekte. 

Çoğunlukla Macron ile ilgili haberler yapıyor. En son Macron’un kampanya yapmak için acil yardım haberini yaptılar. Ayrıca bir seçmenin aşırı sağcı Zemmour’a yönelik suçlayıcı ifadelerine de yer verdiler. 

Ancak beklenen bir tehlikeye işaret ediyorlar: “Melenchon oylarını sağlamlaştırıyor” Le Monde’a göre; Melenchon ikinci tura kalmasa bile zafer kazandı. Le Monde, 

Marine Le Pen ile Macron’un bazen birbirlerine yakın bazen de uzak bir siyaset izlediğini belirtti. Örneğin ikisi de ekonomide bazen liberal, bazen müdahaleci. 

FRANCE 24: MACRON ZORDA

France 24 haber sitesi seçimlerde ortada duruyor gibi. Melenchon’un büyük bir oy patlaması ile başarılı olduğunu iddia etmekte. 

Melenchon, Macron ve Le Pen’in ardında üçüncü oldu. 

France 24 gazetesi, ikinci turda Macron’un daha fazla çalışması için iki haftası olduğunu söylüyor ve seçimlerde ekonomik meselelerin oy tercihlerine yansıdığını ifade ediyor.

FRANCE INFO: 11 MİLYON SEÇMEN OY KULLANMADI

10 Nisan Pazar günü seçmenlerin dörtte biri, yani 11 milyon kişi oy kullanmadı. 

Bu durum başkanlık seçimlerinde bir rekordu. 

France Info muhabirleri oy vermeyen seçmenlerle röportaj yapmaya gittiğini açıklıyor. Seçmenlerin büyük bir bölümü apolitik değil. Düzenli siyasetle uğraşan insanlar ancak çoğunluğu adayları yetersiz bulduklarından dolayı oy kullanmadığını ifade ediyor. 

Ayrıca oy kullanmayan seçmenler, adaylardan birine oy vereceğine bağış yapmayı yeğleyeceğini söylüyor.

NEW YORK TIMES: LE PEN NATO KARŞITI

New York Times nihai bir Le Pen zaferi durumunda daha NATO karşıtı ve Rusya yanlısı bir Fransa’nın olacağını ifade ediyor. 

Bu durumda Rusya’nın müdahalesine karşı kurulan Atlantikçi birlik kırılabilir. ABD, Macaristan ve Sırbistan’da yaşadıklarını Fransa’da yaşamak istemiyor. 

Bundan dolayı Le Pen’in aşırılıkçı söylemleri, medyada malzeme olarak kullanmakta. 

Ancak New York Times Macron’un başarısız bir seçim kampanyasına rağmen hâlâ favori olduğunu belirtiyor.

WASHINGTON POST: SOL ADAYLAR MACRON’DAN YANA

Washington Post’un haberine göre; solcu adaylar Fabien Roussel, Anne Hidalgo, Yannick Jadot ikinci turda Macron’u destekleyeceklerini açıkladı. 

Merkez sağ aday Valerie Pecresse ise Le Pen’i destekleyeceğini belirtti. 

Washington Post yazarı Rick Noack’a göre; “Macron hâlâ favori ancak seçmenlerin üçte ikisi ona oy vermedi. Macron’un tekrar seçimi kazanması onlara ne anlatabileceğine bağlı” dedi. 

Odatv.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.