Fed tutanaklarında "enflasyon düşene kadar faiz artışına devam" vurgusu

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, enflasyonun düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığı ve enflasyon "önemli ölçüde" düşene kadar faiz artırımına devam edileceği belirtildi.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Temmuz 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı.

Fed yetkilileri tutanaklarda, enflasyonun düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığını ve gelecekteki faiz artırım hızının verilere bağlı olduğunu belirtti. Diğer taraftan, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımına devam edileceği vurgulandı.

Diğer taraftan, yetkililer geçen ay faiz artırımlarının hızını eninde sonunda düşürme ihtiyacı üzerinde anlaştılar. Tutanaklarda, “Para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, kümülatif politika ayarlamalarının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirirken, politika faiz artışlarının hızını yavaşlatmak bir noktada uygun olabilir.” ifadeleri yer aldı.

Bloomberght'de yer alan habere göre birçok yetkili, ekonomik ortamın sürekli değişen doğası ve para politikasının ekonomi üzerindeki etkisinde uzun ve değişken gecikmelerin varlığı göz önüne alındığında, komitenin politika duruşunu sıkılaştırma riskinin de bulunduğunu belirtti.

Fed faizi 75 baz puan artırmıştı

Fed, 26-27 Temmuz 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısında, politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkarma kararı almıştı.

Karar metninde, Fed'in enflasyon risklerine karşı yüksek derecede dikkatli olduğu mesajı tekrarlanmış, harcamalar ve üretimin, ücret artışlarına rağmen daha yumuşadığına vurgu yapılmıştı.

Kararda, hedef aralık içindeki devam eden faiz artışlarının uygun olacağını vurgulayan Fed, hedeflerin uygulanmasına yönelik risklerin söz konusu olduğunda politikanın gözden geçirilebileceğini belirtmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.