Etiyopya'da 225 kişi açlıktan öldü

Etiyopya'nın kuraklığın vurduğu ve savaştan zarar gören Tigray bölgesinde Temmuz ayından bu yana 200'den fazla kişinin açlıktan öldüğü açıklandı. Yakındaki Adwa kasabasında da 16 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti.

Tigray'deki yetkililer, bölgenin en son 1984'te görülen bir ölçekte kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyararak, ertesi yıl küresel bağış toplama müzik etkinliği Live Aid'i harekete geçirdi. Addis Ababa'daki merkezi hükümet, kıtlığın yaklaşmakta olduğunu reddederek, yardım sağlamak için çalıştıklarını söyledi ancak sağlık görevlileri yardımın yeterince hızlı gelmediğini ve hayat kurtarma konusunda çaresiz kaldıklarını açıkladı. 

T24'ün aktardığına göre Shire kentinden Desta Kahsay, BBC'ye şöyle konuştu: "Bir doktor olarak durmadan ölümlere tanık oluyorum. Bilgi ve becerilerime sahip olup da halkıma yardım etme olanağına sahip olmamak boşuna. İnsanların önlenebilir sebeplerden gereksiz yere öldüğü bir kıyamet günü yaşanıyor. Ölenlerin çoğunu çocuklar ve gençler oluşturuyor."

Bir bölge sakini, bölgesel TV kanalına, yaşanan son iç savaşta torunu öldükten sonra ailesinden kimse kalmayan yaşlı komşusunu düzenli olarak kontrol ettiğini söylerken, "Burada herkes yoksul. Hepimiz açlıkla karşı karşıyayız. İmkanı olan herkesi bize destek olmaya çağırıyoruz" dedi. 

Geçen yıl gıda yardımlarının yağmalandığı iddiası ortaya çıkınca, Etiyopya'ya yapılan yardımlar Aralık ayında daha temkinli bir şekilde yeniden başlayana kadar aylarca durduruldu. O dönemde Tigray'de bin 500'e yakın kişinin açlıktan öldüğü bildirildi. BM raporuna göre şu anda Etiyopya'da çatışmalar, kuraklık ve sel nedeniyle yaklaşık 20 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı var. Erken Kıtlık Uyarı Sistemleri Ağı, 2024'ün ortalarına gelindiğinde gıda krizinin neredeyse ülke çapında bir acil durum olacağını öngördü.

Analist Alex de Waal, BBC'ye yaptığı açıklamasında, "Savaş sırasında insanların mal varlıklarının soyulması, kitlesel yerinden edilme, maaşların ödenmemesi ve istihdamın yok edilmesi gibi unsurlardan sonra insanlar toparlanamadı. Üstüne üstlük korkunç bir kuraklık yaşandı." dedi. 

Waal, Etiyopya'daki gıda krizinin 40 yıl öncesinden daha da kötü olabileceği görüşüne katılarak, ve "Eğer derhal harekete geçilmezse önümüzdeki yıl yarım milyon veya daha fazla insanın açlıktan ölebileceğini görebiliriz" uyarısında bulundu. 

Shire'daki Dr. Kahsay, pek çok kişinin umudunu çoktan yitirdiğinden endişe ettiğini söyleyerek, "İnsanlar günlük yas ve cenaze törenlerini kabullendiler ve ölümlerinin kaderlerinde olduğunu düşünüyorlar." dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.