Dünyanın en büyük ikinci tahıl ihracatçısı Ukrayna, savaş yüzünden  tarım alanlarının yüzde 25’ini kaybetti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Visotskiy, Rusya’nın başlattığı savaş yüzünden Ukrayna’daki tarım alanlarının yüzde 25’inin hasar gördüğünü duyurdu. Ukrayna’nın zamanla tahıl ihracatında kayıplar yaşayabileceğini söyleyen Visotskiy, bu yıl yeterli ekim olabileceğine vurgu yaptı.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı başlattığı savaşta alt yapı tesislerini ve sivilleri hedef alırken dünya gıda krizine de imza atıyor. Ukrayna Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Visotskiy, Rusya’nın açtığı savaş yüzünden Ukrayna’nın ekilebilir tarım alanlarının yüzde 25’ini kaybettiğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Visotskiy, Ukrayna’da tahıl hasadının geçen yılki 86 milyon tondan bu yıl yaklaşık 48,5 milyon tona düşeceğini öngördüğünü belirtti. Ukrayna’da gıda güvenliği tehdidi olmadığını dile getiren Visotskiy, “Ekilebilir, arazinin yüzde 25’nin kaybına rağmen, bu yıl mahsul ekimi nüfusa gıda sağlamak için fazlasıyla yeterli” açıklaması yaptı.

RUSYA’NIN YENİ SİLAHI GIDA MI?

Ukrayna, dünyada tahıl ihracatı yapan en büyük 2’nci ülke konumunda bulunuyor. Rusya’nın geniş çaplı işgal girişiminden sonra tahrip olan yerlerin yanı sıra, işgalcilerin çaldığı tahıllar dünyada gıda krizine sebep oluyor. Küresel anlamda tahıl ve tohum yağı üreticisi olan Ukrayna, ihracatta büyük kayıp yaşıyor. Öte yandan gıda krizinden etkilenen ülkeler Rusya’ya yaptırımlarını artırıyor.

RUSYA UKRAYNA’YA SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta dördüncü  ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor. Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.