Dünyaca ünlü markaların Çin'deki fabriklarında "Uygur İşçiler" köle gibi çalıştırılıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Çin’de koronavirüs salgını sonrasında Uygur Türkleri zorla tehlikeli bölgelerdeki fabrikalara köle işçi olarak gönderiliyor. Bu fabrikalar arasında dünyaca ünlü giyim markalarına ürün sağlayan Çinli firmalar da bulunuyor.

Yayınlanan son raporlarda Uygur Türklerinden oluşan işçi gruplarının, Çin’in iç bölgelerine nasıl satıldığına dair yüzlerce örnek belgelendi. Bu örneklerden biri ise dünyaca ünlü ayakkabı ve giyim markası Nike’ın ürün sağladığı Çin fabrikaları. Ocak ayında 600 civarındaki Uygur Türkünün “Qingdao Taekwang Shoes” adlı Çinli firmanın fabrikalarında çalışmak üzere zorla gönderildiği öğrenildi. Taekwang’ın en önemli müşterilerinden birinin ise Nike olduğu öğrenildi. Çin şirketlerince “köle” gibi çalıştırılan Uygur işçilerin, çoğunlukla Kaşgar ve Hoten bölgelerinden gelen kadınlardan oluştuğu belirtildi.

ADETA “KÖLE” GİBİ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLER, TOPLAMA KAMPINA ÇEVRİLEN FABRİKALAR!

Edinilen bilgilere göre, fabrikalardaki Uygur işçiler, gün içerisinde Nike şirketinin ayakkabılarının üretiminde çalıştırılıyor. Akşamları ise akşam okulunda, Mandarin Çincesi eğitimi alan Uygurlar, toplama kamplarındaki gibi Çin’in beyin yıkama eğitimlerine devam ediyor. Taekwang’ın Shandong bölgesinde yer alan bu fabrikanın, Nike markasına ürün sağlayan en büyük fabrikalardan biri olduğu öğrenildi. Söz konusu fabrikada, bir yılda 7 milyon çift ayakkabı üretiliyor.

DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR, UYGURLARA UYGULANAN BASKININ BİR PARÇASI HALİNE GELDİ

Köle işçilerin bulunduğu bu fabrikaların en dikkat çeken özelliği, burada bulunan Uygurların Doğu Türkistan’daki toplama kamplarına benzer propaganda ve asimilasyon sürecinden geçirilmeleri. Uygur işçiler, bu fabrikalarda sürekli politik eğitime tabi tutularak, Çin Komünist Partisi tarafından gözetim altında tutuluyorlar.

UYGUR AKTİVİSTLERDEN DÜNYACA ÜNLÜ MARKALARA ÇAĞRI

Doğu Türkistanlı insan hakları savunucuları ve aktivistler, Çin’de bulunan dünyaca ünlü markalara Uygurlara uygulanan insan hakları ihlallerinin bir parçası olmamaları yönünde çağrıda bulunuyorlar. Özellikle “Xinjiang Pamuğu” adı altında çeşitli giyim firmaları ürünlerinin reklamını yapıyor. Doğu Türkistan, Çin’in yurt içindeki pamuk üretiminde çok büyük bir paya sahip ancak Uygurlar bu pamuk üretiminde büyük bir sömürüye tabi tutuluyor. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.