Dünya gazeteleri, 11 Eylül saldırılarının dehşetini manşetlere nasıl taşımıştı?

12 Eylül 2001 tarihli ilk sayfalar, dünya gazetelerinin trajediye nasıl tepki verdiğini gösteriyor.

The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası, önceki gün yaşanan dehşetin fotoğrafları ve ayrıntılarıyla doluydu (The New York Times)

12 Eylül 2001'de dünya şok içindeydi. Önceki gün El Kaide'nin teröristleri, ticari uçakları kaçırarak Dünya Ticaret Merkezi ve ABD Savunma Bakanlığı'nın genel merkezi Pentagon'a çarpmış ve 2 bin 977 kişiyi öldürmüştü. Amerikalılar ölenler için kedere, sonraki muhtemel saldırı hakkında da korkuya yakalanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin yenilmezlik imajı paramparça olmuştu. Her milletten insan şaşkına dönmüştü.

The Independent'ta yer alan habere göre dünyanın dört bir yanında gazeteler, trajedinin tüm boyutlarını birinci sayfalarına sığdırmakta zorlandı. 21 yıl sonra, dünyanın o dehşet gününe gösterdiği ilk tepkiler hakkında fikir veriyorlar.

Yanan İkiz Kuleler'i ilk sayfasının ortasına taşıyan The New York Times, 11 Eylül'ü "TERÖR GÜNÜ" olarak nitelendirdi.

The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The New York Times)

Saldırıların üzerinden henüz sadece saatler geçmişken ölü sayısını az tahmin eden The Washington Post, "Yüzlerce Ölü" diye yazdı.

The Washington Post'un 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Washington Post)

USA Today, bu terörizmi bir "Savaş Nedeni" diye nitelendirerek Afganistan ve Irak'ta yaşanacak kördüğümlerin habercisi oldu.

USA Today'in 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (USA Today)

The New York Daily News de haberi aynı yerden görerek Dünya Ticaret Merkezi'ne yaklaşan ikinci uçağın dehşet verici fotoğrafını göze batan, kırmızı "BU BİR SAVAŞ" sözcükleriyle bezedi.

The New York Daily News'un 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The New York Daily News)

San Francisco'da yayımlanan The Examiner gazetesi, birçok Amerikalının teröristlere duyduğu öfkeyi vurgulayarak, ilk sayfasına basitçe "P**LER!" başlığını attı.

The San Francisco Examiner'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Examiner)

O sırada hala basılan bir gazete olan The Independent, İkiz Kuleler'in alev ve dumanlar içindeki korkunç bir resmini "Amerika'nın Kıyamet Günü" ifadesiyle manşetine taşıdı.

The Independent'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Independent)

The Times of London, birinci sayfasında sade ama etkileyici bir yaklaşım benimsedi. Ön ve arka kapaklarının tamamını kullanan gazete, ilk kulenin yıkılmasının ardından dumanla kaplanan Aşağı Manhattan'ın geniş açılı bir fotoğrafını yayımladı. Manşet sadece saat ve tarihten oluşuyordu: "10:02, 11 Eylül 2001".

The Times of London'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Times)

Diğer gazeteler gibi Britanya'nın The Daily Telegraph gazetesi de saldırıları konvansiyonel savaş perspektifinden görerek "Amerika'ya Karşı Savaş" olarak adlandırdı.

The Daily Telegraph'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Daily Telegraph)

The Guardian da aynı fotoğrafı ve benzer bir manşeti kullandı: "Bir savaş ilanı"

The Guardian'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Guardian)

Kanada'da yayımlanan The Globe and Mail gazetesi, 1941'de Japonya'nın Pearl Harbor'ı bombalamasına ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in bu olayla ilgili "rezillikle hatırlanacak bir tarih" nitelendirmesine atıfta bulundu. Bombalama, 11 Eylül'e kadar Amerikan topraklarında gerçekleşen en ölümcül yabancı saldırıydı.

The Globe and Mail'in 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Globe and Mail)

Avustralya'da Herald Sun gazetesi, yanmakta olan İkiz Kuleler'den atlayan iki Amerikalının rahatsız edici fotoğrafını manşet görselinin içine yerleştirdi. Patlamaların yer aldığı büyük bir fotoğrafın altındaki manşetse "AMERİKA SALDIRIYA UĞRADI" oldu.

Melbourne, Avustralya'da yayınlanan Herald Sun gazetesinin 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (Herald Sun)

Derleyen Kaynak: Şarku'l Awsat / İstanbul

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.