Dışişleri Bakanlığı, FETÖ'nün dahil edildiği Almanya'daki projeye tepki gösterdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın başkenti Berlin’de temeli atılan ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) dahil edildiği “House of One” projesine tepki gösterdi. Bakanlık söz konusu proje için “FETÖ terör örgütü dahil oldukça bu ibadet evinin Almanya’daki Türk ve Müslümanlar için bir değeri ve anlamı olmayacaktır.” dedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Yahudi, Hristiyan ve Müslüman cemaatlerini aynı çatı altında toplamayı hedeflendiği beliritilen “House of One” adlı çok dinli projenin temeli atıldı. Çok dinli projeye Türk ve Müslüman toplumunun tüm itirazlarına rağmen Müslümanları temsilen FETÖ terör örgütü de dahil edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, FETÖ’nün dahil edildiği “House of One” projesine, “Alman kamuoyunda da şaibeli ve şüpheli faaliyetleri dolayısıyla gerçek yüzü giderek daha iyi anlaşılmakta olan söz konusu örgütün yerine Müslümanların hakiki temsilcilerine yer verilmesinin sağlanmalıdır” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Berlin'de temeli atılan 'House of One' adlı çok dinli projeye  tepki gösterdi | Euronews

“BERLİN’DEKİ PROJE, ÜÇ DİNİ AYRIŞTIRMAYA, TERÖR ÖRGÜTÜNÜ MEŞRULAŞTIRMAYA HİZMET ETTİ”

Bakanlıktan konuya ilişkin dün yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye’nin ve Almanya’daki Türk ve Müslüman toplumunun bütün itirazlarına rağmen FETÖ terör örgütünün dahil edildiği, Berlin’de temeli atılan “House of One” projesinin, üç dini bir araya getirmeye değil ancak ayrıştırmaya ve bir terör örgütünün meşrulaştırılmasına ve desteklenmesine hizmet ettiğinin altı çizildi. Açıklamanın tamamında şunlar kaydedildi:

“ALMANYA’DAKİ TÜRK VE MÜSLÜMANLAR İÇİN BİR DEĞERİ OLMAYACAKTIR”

“İslam dinini kendi karanlık gündemi doğrultusunda tahrip ve istismar eden ve sayıca da Almanya’daki Müslümanları hiçbir şekilde temsile haiz olmayan FETÖ terör örgütü dahil oldukça bu ibadet evinin Almanya’daki Türk ve Müslümanlar için bir değeri ve anlamı olmayacaktır. Temennimiz, yapılan bu vahim yanlıştan fazla zaman geçirilmeden dönülmesi ve projede Alman kamuoyunda da şaibeli ve şüpheli faaliyetleri dolayısıyla gerçek yüzü giderek daha iyi anlaşılmakta olan söz konusu örgütün yerine Müslümanların hakiki temsilcilerine yer verilmesinin sağlanmasıdır. Esasen Almanya’daki Türk ve Müslüman toplumunun temel beklentisi de bu yöndedir.”

HOUSE OF ONE PROJESİ NEDİR?

Berlin’de temeli atılan “House of One” (Bir Ev), Yahudi, Hristiyan ve Müslüman cemaatlerinin aynı çatı altında ibadethanelerinin, eğitim yerlerinin merkezi olmasını hedefliyor.
47 milyon Euro maliyetindeki projeye; Federal Alman Hükmeti 20 milyon, Berlin Eyalet Hükumeti de 10 milyon euro ile destek verirken, geri kalanı özel bağış ve yardımlarla sağlanacağ belirildi. Berlin’deki Aziz Petri ve Aziz Marien cemaatlerinin girişimi ile ortaya çıkan projede Berlin Yahudi Cemaati ile haham eğitimi veren Abraham Geiger Koleji de yer alıyor. Müslüman tarafı temsilen ise projede “İslam dinini kendi karanlık gündemi doğrultusunda tahrip ve istismar eden ve sayıca da Almanya’daki Müslümanları hiçbir şekilde temsile haiz olmayan FETÖ terör örgütü” yakınlığıyla bilinen “Forum Dialog” adlı derneğe yer verildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.