Dini önderler Kral 3. Charles’ın taç giyme töreninde buluşacak

Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni ile annesinin 1953'teki taç giyme töreni arasındaki farklar neler?

Kral 3. Charles, taç giyme töreninin, annesi 2. Elizabeth’in 1953'teki taç giyme töreninden daha az gösterişli olmasını istedi. Davetli sayısını azalttı ve Buckingham Sarayı'ndan Westminster Abbey'e geçit töreninin süresini kısalttı. Ayrıca Birleşik Krallık’ın en kozmopolit ülkelerden biri yapacak şekilde farklı etnik kökenlerden insanlar bulunduğundan Birleşik Krallık kimliğiyle tutarlı bir şekilde tüm dinlere ve ırklara hitap eden bir ayin istedi.

Kral 3. Charles'ın müziğe karşı büyük bir tutkusu var. Bu yüzden ülkenin en ünlü oyun yazarı ve müzik yapımcısı Andrew Lloyd Webber'den 12 parça müzik sipariş ederek sanatsal dokunuşlarını da eklemiş oldu. Kral 3. Charles, babası merhum Prens Philip'in anısını sürdürmeyi severdi, bu yüzden Yunan Ortodoks dini ilahileri seçti ve kiliseye iki Ortodoks ikonu yerleştirdi. Kral ayrıca kadınların rolünü artırmak istedi, bu yüzden ilk kez rahibelerin toplu törenlere katılmasına izin verdi. Kral ayrıca törenin genç ve yaşlı herkes için olmasını amaçladı, bu yüzden taç giyme törenini başlatmak için küçük bir çocuğu seçti.

Bunlar kısaca dikkat çekici bir şekilde düzenlenen taç giyme töreninde gördüklerimizden bazıları. İşte, Kral 3. Charles ve Kraliçe 2. Elizabeth’in taç giyme törenlerinin karşılaştırması:

Konuk listesinin uzunluğu- ve törendeki yabancı hükümdarların/ devlet başkanlarının sayısı

Charles'ın taç giyme törenine davet edilenler yaklaşık 2 bin kişi- Westminster Abbey'nin kapasitesi kadar. Kraliçe Elizabeth'in taç giyme törenine ise 8 bin 251 kişi katılmıştı.

Davetli listelerindeki temel fark, yabancı hükümdarların / devlet başkanlarının bulunması. Kraliçe Elizabeth'in taç giyme törenine taç giymiş hiçbir devlet başkanı katılmadı, bu nedenle hiçbir hükümdar katılmadı. Bunun yerine krallar adına prensler ve prensesler katıldı.

Alay uzunluğu

Kral Charles ve Kraliçe Camilla, 2,1 kilometre uzaklıktaki Westminster Abbey'e girmeyi tercih ettiler ve dönüşte aynı rotayı izlediler. Taç giyme törenine giderken Elmas Jübile arabasına binmeyi ve saraya dönmek için altın arabayı tercih ettiler.

Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın izlediği rota boyunca görülen kalabalık (AFP)

Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın izlediği rota boyunca görülen kalabalık (AFP)

Ancak 1953'te Kraliçe Elizabeth, altın devlet arabasını hem gidiş hem de dönüşte kullanmış ve çok daha uzun bir rota izlemişti. Elizabeth’in taç giyme törenine gidiş ve dönüş rotası farklıydı ve toplam uzunluğu yaklaşık 5 mil idi. Kraliyet ailesinin web sitesine göre, Dönüş yolu, alayı Londra'da mümkün olduğu kadar çok insan tarafından görülebilecek şekilde tasarlandı. 7,2 km'lik pisti tamamlamak 16 bin katılımcının iki saatini aldı.

Ayin süresi

Kral Charles'ın taç giyme törenindeki ayin iki saat sürerken, annesinin taç giyme töreni yaklaşık üç saat sürmüştü. Buckingham Sarayı'na göre tören, "eski geleneklere ve ihtişama kök salarken geleceğe bakan bugünün hükümdarının rolünü yansıtıyor".

Ayin mümkün olan her kısımda modernize edildi ve ayin için ilk kez Galce, İskoç dili ve İrlanda dilleri kullanıldı. Ayine kadınların ve Afrika kökenlilerin katılımının arttığı da görülüyordu. Ayrıca, Haham Birleşik Krallık Hahambaşısı Ephraim Mirvis, Birleşik Krallık Budist toplumu lideri Bogoda Seelawimala Nayaka Thera ve (Şii) el-Hoi Vakfı Eğitim ve Dinlerarası Diyalog Koordinatörü Aliya Azam dahil olmak üzere diğer inançların temsilcileri de katıldı.

Kraliçe Camilla, Prens Philip'e Karşı

Camilla, törende kocasıyla birlikte taç giydi. Ancak eşinin 1953'teki taç giyme töreninde Prens Philip taç giymemişti. Bunun yerine Prens Philip, tören sırasında Kraliçe Elizabeth'i onurlandırmak için diz çökmüş ve yemin etmişti.

Camilla kraliçe unvanını alırken, Prens Philip kral unvanını alamadı ve bunun nedeni, kraliyet geleneğine göre, kral, kraliçe unvanını karısına verebiliyorken kraliçenin, kocasına kral unvanını vermesinin mümkün olmaması. Kral Charles söz konusu olduğunda, güce sahip olan kral o ve karısı kraliçe, güce değil, yalnızca unvana sahip.

Yemin

Kral Charles'ın ettiği yeminle annesinin 70 yıl önce ettiği yemin arasında çok önemli bir fark var: Hangi toprakları yönetiyorlar?

Elizabeth, "Büyük Britanya Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika Birliği, Pakistan, Seylan ve diğer mülkleri ve bu toprakların halklarını yöneteceğine" söz verdi. Charles ise "Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı halklarını ve diğer krallıkları ve bölgeleri yönetme" sözü verdi.

Altın Araba

Altın Araba "Gold State" (AFP)

Protestolar

Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreninde görünür bir protesto olmadı, ancak Kral Charles'ın taç giyme töreninde, bir grup monarşist karşıtı cumhuriyetçi, konvoyunun güzergahı boyunca bir gösteri düzenledi.

Kralın / Kraliçenin yaşı

Kraliçe Elizabeth taç giydiğinde 27 yaşındaydı. Kral Charles 74 yaşında.

Kamu duyarlılığıBasitçe söylemek gerekirse, Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreni ile Kral 3. Charles'ın taç giyme törenini çevreleyen duygular çok farklı. Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreni, halk için bir sevinçti. Kral Charles'ın taç giyme töreni ise bir yaşam maliyeti krizi ve monarşinin geleceğiyle ilgili belirsizliğin hakim olduğu bir zamanda gerçekleşti.

Londra: Jocelyne Elia 

Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.