Çatışmalar sürüyor: Karabağ için Rusya devrede

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ bölgesinde şiddetli çatışmalar sürerken, Rusya devreye girdi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ateşkes çağrısında bulundu. Diğer yandan Azerbaycan ise askeri harekatı bitirme koşullarını açıkladı. Son gelişmeleri aktarıyoruz.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesinde geçtiğimiz hafta başlayan çatışmalar tüm şiddeti ile sürüyor.

Azerbaycan, Pazar günü en büyük ikinci kenti Gence’nin Ermenistan tarafından bombalandığını duyururken, Ermenistan kendi topraklarından Azerbaycan’a bir saldırı yapılmadığını açıkladı.

Karabağ yönetimi ise Stepanakert (Hankendi) kentinin Azerbaycan tarafından bombalanması nedeniyle karşılık verdiklerini söyledi.

Azerbaycanlı yetkililer, 330 bin kişinin yaşadığı sivil yerleşimin Ermeni güçler tarafından hedef alındığını, 22 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin de yaralandığını öne sürdü.

Ermenistan’ın kontrolündeki Karabağ’ın yönetimi ise Gence Havalimanı’nın kullanılamaz hale getirildiğini duyurdu. Azerbaycan bu iddiayı yalanladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Karabağ’ın güneyindeki Cebrayil kentinin geri alındığını açıklarken, Ermenistan da bu iddiayı yalanladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Karabağ bölgesinden Azerbaycan’daki kentlere yapılan saldırıları kınadı, Ermenistan’ın “başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ettiği” açıklamasını yaptı.

Rusya devreye girdi

Karabağ bölgesinde çatışmalar sürerken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermeni mevkidaşı Zohrab Mnatsakanyan ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Siviller arasındaki can kaybının “endişe verici” olduğunu ifade eden Lavrov, “acilen bir ateşkesin gerekli olduğunu” söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da hafta sonu Rusya’nın krizde daha güçlü bir rol üstlenebileceği mesajı verdi.

Paşinyan, Bild gazetesine yaptığı açıklamada Gümrü’deki Rusya’ya ait üste bulunan füze savunma sistemlerine de işaret etti: “Rusya ile Ermenistan arasındaki anlaşma hangi durumlarda bu sistemin Ermenistan’ın güvenliği için kullanılabileceğini açıkça ortaya koyuyor.”

Azerbaycan askeri harekatı bitirme koşullarını açıkladı

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, askeri harekatı sonlandırma koşulu olarak Ermenistan’ın Karabağ’dan çekilmek için bir takvim belirlemesini istedi.

Televizyondan yayımlanan konuşmasında Aliyev, Ermenistan’ın özür dilemesini de talep etti:

Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Ermenistan Başbakanı Paşinyan) Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin. O zaman biz de ateşkesi sağlayacağız.

Kaynak: Karınca / Fotoğraf: Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.