Bulgaristan'da azınlık hükumeti kurulacak: Parlamentoda, Türk vekillerin sayısı artacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bulgaristan’da 4 Nisan 2021’de yapılan seçimlerin ardından bir türlü hükumet kurulamadı. Geçen Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) seçimi az farkla önde götürse de tek başına hükumet kurmak için yeterli çoğunluğu elde edemeyecek.

Bulgaristan Türklerinin Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk, Bulgaristan’daki hükumet krizine yönelik, Bulgaristan Haber sitesinde bir değerlendirme yayımladı. Ulutürk, Nisan seçimlerinde 30’un üzerinde Türk adayın parlamentoya girmeye hak kazandığı ülkede, Türk vekillerin gücünü artırdığını belirtti ve hükumetin azınlık hükumeti şeklinde oluşturulabileceğini öngördü.

Bulgaristan’da 4 Nisan 2021’de yapılan genel seçimlerin sonrasında hükumet kurulamaması nedeniyle erken seçim kararı alınmıştı. 11 Temmuz 2021’de yapılan erken seçimlerde, 23 parti ve koalisyon, meclisteki 240 sandalye için mücadele etti. Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) seçimi az farkla önde götürüyor. Sandık çıkış anketlerine göre, GERB partisi oyların yüzde 22,1’ini alırken, şov programı sunucusu ve şarkıcı Slavi Trifonov’un lideri olduğu Böyle Bir Halk Var Partisi (İTN) yüzde 21,5 oy oranı ile ikinci sırada yer alıyor.

Bulgaristan'da nihai seçim sonuçları açıklandı

BULGARİSTAN’DA TÜRK VEKİLLER GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Bulgaristan Türklerinin Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk, seçimlerde Türk partisi ve milletvekillerinin gücünü artırdığını ifade ederek, seçimleri şöyle değerlendirdi:

“….11 Temmuz 2021 tarihinde Bulgaristan ikinci kez parlamento seçimine gitti. 4. Nisan’daki olağan seçime kıyasla 600 bin seçmen sandık başına gitmedi, katılım oranı % 40’ın altında. Kesin rakamlar Milli Seçim Komisyonu tarafından 16 Temmuz 2021 tarihinde (Perşembe gün) açıklanacağından dolayı kesin olmayan memleket içi seçim sonuçları tablosunda % 23.9 oy oranıyla eski başbakan Boyko Borisov’un GERB partisi birinci parti olarak görünürken, ikinci defa genel seçime giren, Slavi Trifonov’un yönettiği “Var, Böyle Bir Halk Partisi!” yüzde 23.7 yani yüzde 0.2 oy farkıyla ikinci parti durumundayken, yurt dışından gelen oyların % 30’dan fazlasını alan “Var, Böyle Bir Halk Partisi!” ne gidin genel seçim sonuçları tablosunda renkler değişti.

Gayrı resmi seçim sonuçlarına göre 5. Parti olan Türklerin Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) Türklük kalesi Kırcali gibi kent ve illerde katılım oranı % 20 olsa bile, Tırgovişte, Kırcali, Şumen, Dobriç gibi illerde birinci parti, Razgrat, Silistra gibi merkezlerde 2. ve Burgas ve Blagoevgrat gibi büyük merkezlerde de 3. Parti durumunu korudu. Yapılan çağrılara rağmen DPS’den ayrılan 2017 genel seçimlerinde hem yurtta ve hem de yurt dışında “DOST” Birliğine 100 bin oydan fazla destek veren kitle ve ayrıca yine 4 yıl önce Deliorman yöresinde GERB partisine 120 bin oy veren Türk seçmen de Hak ve Özgürlük saflarına geri dönmedi. Partinin oyları İstanbul’da artarken geçen nisan seçimine göre Bulgaristan genelinde 40 bin oy düştü. Yurtdışında 2017’de “DOST” partisine oy veren Müslüman Türklerin oyu bu defa “Var, Böyle Bir Halk” partisine gitti. Türkiye Cumhuriyetinden gelen 35 bin oyun yüzde 88’u DPS -HÖH partisine giderken, Avrupa Birliği ve İngiltere’den gelen oyların beşte biri de yine Türk partisine verildi. İstanbul’da DPS partisine 4 Nisan seçimlerinde verilen 5 bin oy 9 bini aştı ve 46. Meclisteki HÖH milletvekillerin sayısı da 35 çıkıverdi. Türk Partisi (DPS) ise kazandığı milletvekillik yeni oyu Türkiye’de seçmenlerinden alabilmiştir. Erken seçime katılmayan “DOST” Birliği’nden HÖH-DPS partisine oy gitmediği bildiriliyor.

Bu arada seçimi kazanan Slavi Trifonov hemen kabinesini açıkladı, 18 bakanlık kabineye erken seçim hükümetinden bakan almıyor. Başbakan görevine atanacak olan Nikolay Vasilev bir maliyeci ve iktisatçıdır ve 2001’de kurulan II. Simeon Saks Koburg Gotski hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, 2005-2009 yıllarında görev yapan Sergey Stanışev kabinesinde de Ekonomi Bakanıydı. Bakanlarının hepsi İngiltere ve ABD üniversitelerinde yetiştirilmiş, Amerikancı kadrolar olup Batı Banka ve kurumlarında çalışıp deney toplamış 30 ile 40 yaş arası hepsi 2-3 yabancı dil bilen gençlerdir.

Trifonov elindeki 62 milletvekiliyle ancak bir azınlık hükümetini kurabilir. Bu hükümet için diğer partilerin hiç biriyle diyalog kurmak ya da yardım talep etmek niyetinde değildir. Bu gücü nereden buluyor? Bulgaristan’ın 46. Mislisinde en güçlü muhalefet partisi GERB, kabineyi destekleme konusunda susuyor. Diğer partiler de kayıtsız koşulsuz destek sunma konusunda açıklamada bulunmadılar. Kabinenin 3 Ağustos’ta meclis onayına sunulması bekleniyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.