Bosna Hersek bağımsızlığının 32. yılında

29 Şubat-1 Mart 1992'de Yugoslavya'dan ayrılan Bosna Hersek bağımsızlığının 32. yılını kutluyor.

Bosna Hersek bugün bağımsızlığının 32. yılını kutluyor. 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihinde Yugoslavya'dan ayrılarak egemenliğini ilan eden Bosna Hersek'in yaşadığı süreç zorlu geçmişti.

BOSNA HERSEK'İN BAĞIMSIZLIĞI

Nüfusu Müslüman Boşnaklardan oluşan Bosna Hersek 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandumla bağımsızlığını ilan etmişti. Nüfusun yüzde 99.4'ü bağımsızlık için "evet" oyu kullanarak Bosna Hersek'i bağımsızlığa kavuşturdu. 

Bağımsızlık referandumunun ve hemen akabinde başlayan kanlı Bosna Savaşı'nın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen henüz siyasi istikrardan söz edilemeyen ülkede, savaşta birbiri ile çatışmış Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasındaki etnik temelli gerilimler de halen devam ediyor.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıran ancak ülkeye dünyadaki en karmaşık siyasi sistemlerden birini getiren Dayton Barış Anlaşması, birçok noktada ülkenin önünü kesen sorunlara neden olmaya devam ediyor. Aynı zamanda halkın büyük çoğunluğu tarafından "miadı dolmuş bir anlaşma" olarak kabul ediliyor. AB üyeliği, ülkenin karmaşık yapısının neden olduğu bazı sıkıntılar, NATO üyeliği ise Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Sırpların engellemeleri sebebiyle yakın gelecekte gerçekleşebilecek hedefler olarak görülmüyor.

DAYTON BARIŞ ANLAŞMASI NEDİR?

Bosna'da savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması'nın üzerinden 27 yıl geçti -  Son Dakika Haberleri

Çok sayıda Boşnak Müslüman'ın öldürüldüğü savaş, 21 Kasım 1995 tarihinde paraf edilerek sona erdi. Bosna Hersek'e dayatılan Dayton Barış Anlaşması, 14 Aralık 1995'te Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliye İzzetbegoviç, Hırvatistan Cumhrubaşkanı Franjo Tudman ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç tarafından imzalandı. Anlaşmanın imzalanmaması halinde Bosna Hersek'e savaşın süreceği yönünde tehditler savruldu. 

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı, bilge lider Aliya İzzetbegoviç anlaşmaya yönelik olarak şunu dile getirmişti:

"Bu adil bir barış olmayabilir fakat süren bir savaştan daha iyidir" 

Dayton Anlaşması'nın üzerinden 28 yıl geçse de bölücü politikaları hâlâ  devam ediyor

BOSNA HERSEK'İN YÖNETİM YAPISI DEĞİŞTİ

İmzalanan anlaşmanın ardından Bosna Hersek'te; Boşnak, Hırvat ve Sırp Cumhurbaşkanı görev yapmaya başladı. Her 8 ayda bir seğişen sistemde cumhurbaşkanları dış politikada ortak karar almak zorunda bırakıldı. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.