Beşşar Esad, 19 yıl aradan sonra neden Çin'e gitti?

Suriye'de rejim lideri Beşşar Esad, 19 yıl aradan sonra Asya Pasifik bölgesine açıldı. Esed'in ilk durağı Çin oldu. Rejim liderinin, Çin devlet başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor.

Beşşar Esed, 19 yıl aradan sonra Asya Pasifik'e yaptığı ziyaret turuna Çin'den başladı. Esad, Çin havayollarına ait uçakla Pekin'e ulaştı. Rejim lideri Esad'ın, Çin devlet başkanı Şi Cinping ile bir ara geleceği öğrenildi.

19. ASYA OYUNLARI VE SÜPRİZ İSİM ESED

19. Asya Oyunları 23 Eylül 2023 tarihinde Çin'in Hangcou şehrinde başlayacak. Asya Oyunları'na çoğu Kuşak Yol İnisiyatifi ile Çin'e bağımlı hale gelen 55 devletin yetkilileri katılıyor. Açılışa davet edilenler arasında en sürpriz isimin Beşşar Esad olması dikkatlerden kaçmadı.

ESED VE HEYETİ Şİ CİNPİNG İLE NELER GÖRÜŞECEK?

Çin basınında çıkan haberlere göre; devlet başkanı Şi Cinping, Esad'ı ülkeye davet etti. Ayrıca Şi Cinping'in, 19. Asya Oyunları açılış programından sonra Esad ve beraberindeki heyetle bir araya gelmesi bekleniyor. Taraflar; gıda, finans, ekonomi, ticaret, petrol, doğal gaz, altyapı, güvenlik, askeri yardım projeleri başta olmak üzere Çin'in Suriye'deki varlığının artırılmasına yönelik çalışmaları ele alacak.

ÇİN, SURİYE İÇİN BM'DE 10 KEZ VETO KULLANDI

Çin daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak, 2010-2020 arasında Suriye ile ilgili ABD, Fransa, Birleşik Krallık ve diğer Batılı devletlerin konseye getirdikleri “Suriye’ye askeri müdahale ve cezalandırma” isteklerini 10 kez veto etmişti. Çin, Suriye devleti ile diplomatik ilişkilerini hiçbir zaman askıya almadı ve Suriye'deki varlığını artırmanın yollarını aramaya devam etmişti.

ÇİN VE SURİYE ORDULARI ARASINDAKİ DOSTLUK

2016’da Çin Merkez Askeri Komisyona bağlı olan Uluslararası Askeri İşbirliği Ofisi Başkanı Guan Youfei, Çin ve Suriye ordularının yakın ilişkide olduğunu belirterek, "Çin ve Suriye orduları arasında geleneksel olarak dostluk ilişkileri hakimdir. Çin her zaman Suriye ordusu ile tecrübelerini paylaşmak, işbirliğini güçlendirmek niyetindedir” ifadelerini kullanmıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.