Belçika'da kültür-sanat sektörü, daha fazla gecikmeden açık ve kapalı alanlarda yeniden etkinliklere başlayabilmek amacıyla, hükümetin uyguladığı koronavirüs önlemlerine karşı dava açtı.

Covid önlemleri kapsamında Ekim ayında kapatılan 52 restoran sahibinin açtığı davada geçen hafta Brüksel Mahkemesi, hükümetin uygulamalarının yasa dışı olduğuna karar vermişti.

Fransızca konuşan Valon ve Hollandaca konuşan Flaman bölgeleri ile Brüksel'de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren 40 kuruluş, sektörleri için uygulanan önlemlerin orantısız olduğunu savunuyor.

Daha önce hükümetle yaptıkları toplantılarda, 8 Mayıs'tan itibaren kademeli ve sorumlu bir şekilde yeniden kültürel faaliyetlere başlama konusunda uygulanabilir bir çözüm üzerinde anlaştıklarını belirten kuruluşlar, buna rağmen önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti.

Sektör temsilcilerinin hükümetle yaptığı toplantılarda, kapalı alanlarda 100, açık alanlarda da 200 kişiyle kültürel etkinliklerin yeniden başlatılması öngörülmüştü.

Hükümetin, kültür sektörünü, "zorunlu olmayan faaliyetler" arasında görmeye devam ettiğini kaydeden davacı kuruluşlar, yargı kararıyla yeniden etkinliklere başlamak için mahkemeye başvurduklarını açıkladı.

Çok sayıda araştırmanın, koronavirüsün kültürel etkinlikler sırasında bulaşma riskinin oldukça düşük olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden kuruluşlara göre; hareketsiz oturan, yemek yemeyen ve sosyal mesafeyi koruyan seyirciler, vaka artışına neden olmuyor.

Hükümetin aldığı kararların sağlıkla değil, siyasi seçimlerle ilgili olduğunu savunan kuruluşlar, "Bunun çok fazla sosyal, ekonomik ve demokratik sonuçları var. Yeter artık. Bu kararları kabul edemeyiz" dedi.

Brüksel'de boş sokaklarda çalan bir müzisyen

KAYNAK, GETTY IMAGES

Brüksel'de boş sokaklarda çalan bir müzisyen