Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayatı ve mücadelesi beyazperdeye aktarılacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

TRT, Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet’in hayatını konu edinen filmin hazırlıklarına başladı.

TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren, sosyal medya üzerinden Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayatını konu alan filmin çalışmalarına başlandığını duyurdu. Dün yaptığı paylaşımda Eren, “Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan filmimizin çalışmalarına başladık. Yunanistan’ın baskıcı politikalarına karşı Dr. Sadık Ahmet’in bugüne ışık tutan mücadelesi hiçbir zaman unutulmayacak. Ruhu şad olsun!” değerlendirmesini yaptı.

Yapımcılığını Mustafa Uslu’nun üstlendiği filmin, 2022’de vizyona gireceği öğrenildi.

“TÜRK OLMAK” SUÇUNU BAŞININ ÜZERİNDE TAŞIYAN LİDER: DR. SADIK AHMET

Dr. Sadık Ahmet, “Türk” demenin bile yasaklandığı bir dönemde, Batı Trakya Türklerinin hak ve hürriyet mücadelesi için çaba harcamıştı.

DR. SADIK AHMET KİMDİR?

Batı Trakya Türklerinin hakları için verdiği mücadele ile tanınan doktor Sadık Ahmet, 1947 yılında Batı Trakya’daki Gümülcine vilayetinde dünyaya geldi. Dr. Ahmet Ankara ve Selanik’te aldığı tıp eğitiminin ardından Yunan ordusunda 3 yıl boyunca zorunlu askerlik yaptı.

1978 yılında yeniden Gümülcine’ye dönen Sadık Ahmet 1985 yılında Yunanistan’ın Batı Trakya’daki hukuksuz tutumuna dikkat etmek için bir imza kampanyası başlattı. Hukuksuzluğu gözler önüne sermek adına başlattığı imza kampanyası, 30 aylık bir hapis cezasına çarptırılmasına sebep oldu. Sadık Ahmet, bu cezayı tamamlayıp hürriyetine kavuştuktan çok kısa bir süre sonra Batı Trakya Türklerine “Türk” dediği için yeniden cezaevine düştü. Ahmet’in Gümülcine’de görülen mahkemesi esnasında binlerce Batı Trakya Türk’ü toplanıp “Biz Türk’üz” sloganları atarak liderlerine destek oldular.

1989 ve 1990 yıllarında Batı Trakya Türklerini Yunan meclisinde bağımsız olarak temsil eden Ahmet, 1991 yılında Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’ni (DEB) kurdu. Yunanistan o dönemde Ahmet’in demokratik hareketini engellemek için hem siyasî partilere hem de bağımsız adaylara yüzde 3’lük bir seçim barajı getirdi. Dr. Sadık Ahmet henüz 48 yaşındayken şüpheli bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.