Başkent Ankara'da "Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu" düzenlendi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Başkent Ankara’da “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu” düzenlendi. Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 30. yıl dönümü münasebetiyle Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından, 9 Kasım 2021 tarihinde “Türk Dünyasında Değişime Yön Veren Ortak Miras: Dil, Tarih, Edebiyat ve Mefkure” temasıyla “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti.

Ankara’da “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu” Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Dün gerçekleşen sempozyuma, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türk Cumhuriyetlerinin Ankara büyükelçileri katıldı.

Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu kapsamında önce yüz yüze ertesi gün ise çevrim içi yapılacak oturumlarda, 30 yıllık süreçte Türk Cumhuriyetleri arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel ilişkiler değerlendirilecek, bu dönem boyunca gündeme gelen konular ve sorunlar ele alınacak.

Sempozyum açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Karabağ Zaferi’nin yıl dönümü olduğunu dile getirerek, dost ve kardeş Azerbaycan’a bu kutlu zaferinden dolayı tebriklerini iletti. Erbaş, tarih sahnesinde güçlü kılacak en temel etkenin başta inanç olmak üzere, ortak değerler ve ortak idealler olduğuna işaret etti ve “Kendi aramızda dil, tarih, edebiyat ve mefkure birliğini temin edecek, güçlendirecek ve geleceğe taşıyacak daha büyük adımlar atılması elzemdir. Bu noktada öncelikle ilişkilerimizin güçlü bir kurumsal temele ve ileri düzeyde iş birliğine kavuşturulması gerekmektedir. Bu adım, küresel etkiler, tehditler ve kültürel savrulmalar karşısında sağlam bir duruş sergilemek açısından çok büyük bir önem arz etmektedir.” ifadesine yer verdi. 

Erbaş, sempozyumda sunulacak tebliğler, yapılacak müzakere ve çalışmaların hayırlı sonuçlara vesile kılmasını dileyerek, sempozyumda emeği ve katkısı bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

Başkent Ankara’da “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu” düzenlendi
“30 YIL ÖNCE ASYA TÜRKLÜĞÜ TARİHE DÖNÜŞ ANLAMINDA ÖNEMLİ KAVŞAKTAN GEÇTİ”
 Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Asya’daki Türklerin bağımsızlık bayraklarının yeniden yükselişi bağlamında bu toplantının yapıldığının belirterek, “Böyle zamanlar hem geçmişin muhasebesi hem de geleceğe dair düşünmek için elverişli vesilelerdir.” dedi.

Özvar, bundan 30 yıl önce “Asya Türklüğü”nün tarihe dönüş anlamında önemli bir kavşaktan geçtiğini anlatarak, “30 yıl önce yükselen bağımsızlık bayrakları tarihe dönüş yolunda bir ilk safha olmuştur. Sovyetlerin çöküşü Asya Türklüğünün hürriyete kavuşmasına vesile olmuştur.” dedi. Başkan Özvar, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 30 yılın Asya’ya, Asya Türklüğün yeniden nüfuz etme çabaları ile geçtiğini de müşahede etmeye devam ediyoruz. Muhtelif küresel ve büyük güçlerin bölgeyi kendine bağımlı kılma arayışında olduğuna da tanıklık ediyoruz. Dünya perspektifinden baktığımızda bunun anlamı muhtelif dünyaların, dünyamızı bir kez daha irade altına almaya çalışmalarıdır. Gelecek 30 yılın esas gündemi bu şekilde biçimlenecektir diye düşünüyorum. Geçtiğimiz 30 yıldan daha farklı ve zor olabilecek bir 30 yıla giriyoruz bu dönemde, bu nedenle muhtelif fay hatlarının yeniden hareketlenebileceğini öngörebiliriz.”

BAKAN YARDIMCISI SERDAR ÇAM: SADECE ANMA TÖRENİ YAPMAYACAĞIZ BİR DURUM MUHASEBESİ YAPACAĞIZ
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise sempozyumda zengin bir çalışma yapılacağını belirterek, “30 yılı tamamlamanın gururunu, haklı mutluluğunu değerlendirirken aslında sadece mutluluğumuzu ve anma töreni yapmayacağız, bir durum muhasebesi yapacağız. Neleri başarabildik, neleri daha fazla çalışarak, başarmamız gerekiyor, bunları bu vesile ile ortaya koyacağız.” ifadesini kullandı.

Sempozyumun 30 yılın ardından, bundan sonraki süreçte daha neler yapılması noktasında önemli bir açılım sağlayacağına işaret eden Çam, aynı zamanda gelecek 30 yılları planlamak açısından da önemine dikkati çekti.

Açıklama yok.
ÖMÜRALİYEV: İKİ ÜLKENİN KARŞILIKLI İLİŞKİLERİ BAŞARILI DEVAM EDİYOR

Sempozyumda Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, ”Bağımsızlıklarınını 30. Yılında Kırgızistan ve Türkiye İlişkileri” konulu sunum yaptı. Ardından Kırgızistan ve Kırgızistan’ın turistik potansiyeli hakkında video gösterildi.

Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, bağımsızlık yıllarındaki  iki taraflı ilişkilerin gelişmesi hakkında ve  Kırgızistan ve Türkiye arasındaki Stratejik İşbirliğini vurguladı. Aynı zamanda kardeş Kırgız ve Türk halkının tarihini, dilini, kültürünü ve dininin ortak olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin karşılıklı ilişkilerin başarılı örneklerine değindi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.