Azerbaycan Askeri ŞUŞA'da Camiyi Temizleyip İlk Ezanı Okudu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Azerbaycan ordusu, Karabağ’ın tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’yı 28 yıl sonra işgalden kurtardı. Azerbaycan askerleri, Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa’daki tahrip edilen tarihi camiyi temizleyip ilk ezanı okudu.

Karabağ’ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa’nın, Ermeni işgalinden kurtarılmasının ardından tarihi kentten görüntüler yayımlanmaya başladı. Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir videoda yer alan görüntülere göre Azerbaycan askeri Şuşa’daki Yukarı Gövher Ağa Camisi’ni temizledi ve kentte ilk ezanı okudu. Şuşa’da 28 yıl sonra ilk ezan sesinin duyulduğu Yukarı Gövher Camisi’nde, bakım ve onarım çalışmalarına başlandı.

ERMENİSTAN İŞGALİ ALTINDAKİ YAPILAR ONARIM BAHANESİYLE TAHRİP EDİLDİ

Azerbaycan medyasından Oxu.az kaynaklı 29 Eylül 2020 tarihinde yer alan habere göre, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Ermenistan’ın yaptığı saldırılarda Şuşa’daki Yukarı Gövher Ağa Camisi’nin tahrip edildiğini bildirdi.

İşte Azerbaycan askerlerinin, Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa’daki camiyi temizleyip ilk ezanı okuduğu o video:

YUKARI GÖVHER AĞA CAMİSİ

Ermeni işgali altındaki Şuşa şehrinde bulunan Yukarı Gövher Ağa Camisi, İbrahim Halil Han’ın kızı Gövher Ağa’nın talimatıyla Kerbelalı Mimar Safikhan Sultanhuseyn oğlu Garabağı tarafından 1883-1884 yıllarında yaptırıldı. Panahali Han zamanında mevcut caminin yerine sazlık ve sazlık bir cami inşa edildi.
Panahali Han tarafından yaptırılan sazlık cami, 1768 yılında İbrahim Halil Han tarafından taşla değiştirildi. Daha sonra caminin yerine “Yukarı Gövher Ağa Camisi” olarak bilinen yapı inşa edildi.

Ermeniler onarım kisvesi adı altında cami içinde ciddi değişiklikler yaparak Azerbaycan tarihini tahrif etmeye çalıştı. İnternette yayımlanan cami resimleri de bu iddiaları doğrular nitelikte.

ŞUŞA KENTİ İŞGALDEN KURTARILDI

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıllık işgale son vermek için başlattığı Karabağ harekatında, beklenen gelişme yaşandı. Azerbaycan ordusu, 8 Kasım 2020’de Karabağ harekatında tarihi bir başarıya imza atarak stratejik önemdeki Şuşa’yı Ermeni işgalinden kurtardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 8 Kasım2020’de gerçekleştirdiği uluşa sesleniş konuşması ile Karabağ’ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa’nın işgalden kurtarıldığını ilan etti.

Böylelikle, Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de başlatılan operasyonda, bugüne kadar toplamda 5 kent merkezi, 3 kasaba ve 240 civarında köy ile bazı önemli tepeler Ermenistan’ın işgalinden kurtarılmış oldu. Toprakları Ermeni işgalinden Azerbaycan Türkleri bayram sevinci yaşadı. Şuşa zaferinin ardından bölgeden sıkça görüntüler yayınlanmaya başladı.

Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olmasının yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ’ın en büyük şehri Hankendi’ye giden yolun üzerinde bulunduğu için stratejik önem de taşıyan Şuşa, 8 Mayıs 1992’de Ermenistan güçlerince işgal edilmişti. 

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.