Ay’a gitti, numune topladı, geri döndü! Çin 3. ülke oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Chang'e-5 Ay sondası 23 günlük uzay görevini tamamlayarak Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine indi. Araç, 1970'lerden bu yana ilk Ay örneklerini Dünya'ya getirdi.

Bu başarı, Çin'i, 44 yıl önce son başarılı numune alma görevini başlatan ABD ve Sovyetler Birliği'nden sonra Ay örnekleri alan üçüncü ülke yaptı.

Böylece Çin’in Ay Keşif Projesi başarıyla tamamlandı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Chang’e-5 projesine katılan tüm çalışanlara tebrik mesajı gönderdi.

Xi Jinping, Çin’in en karmaşık ve en büyük teknolojik atılıma sahip uzay sistemi projesi olan Chang’e-5 misyonunun ilk kez gezegen dışı numuneleri toplayıp Dünya’ya getirdiğini kaydetti.

Xi Jinping, bunun sistem avantajlarından yararlanarak, zorlukların üstesinden gelmek için elde edilen büyük bir başarı olduğunu belirtti. Xi, Çin’in uzay endüstrisi için ileriye doğru büyük bir adım atılarak, insanlığın Ay’ın kökeni ve güneş sisteminin evrimi hakkındaki bilimsel kavrayışının derinleşmesine katkıda bulunulduğunu ifade etti.



İnsanlığın uzay keşfetme adımının sonsuz olduğunu vurgulayan Xi Jinping, ilgili personelin Ay keşif ruhunu devam ettirmesi ve yıldızlararası keşif yolculuğunu sürdürmesini ümit ettiğini belirtti. Xi Jinping, insanlığın barışçıl bir şekilde uzayı kullanımı ve daha büyük bir insanlığın ortak kader topluluğunu inşa etmek için katkıda bulunmak istediklerine işaret etti.


Chang’e-5’in dönüş aracı yere inerken yanında küçük bir hayvan geçti, bu görüntü Çin’de sosyal medyada çok paylaşıldı (Kızıl ötesi görüntü)
 

Chang’e-5 yolculuğu

Chang’e-5 uzay aracı, 24 Kasım’da uzaya gönderilmiş, 1 Aralık’ta Ay yüzeyindeki “Fırtınalar Okyanusu” bölgesine iniş yapmış ve numune toplamıştı.

Chang’e-5 sondası Ay’dan yaklaşık iki kilogram toprak numunesi topladı. “Robot kol” sayesinde toprağın bir kısmının alınması 50 dakika sürüyor.

Söz konusu Ay örneklerinin gezegenin jeolojik evrimi hakkında bilgi vermesi ve evrendeki güneş faaliyetlerine dair ipucu sunması bekleniyor.

6 Aralık’ta Chang’e-5’in yükselen aracı, yörünge ve dönüş araçlarından oluşan kombinasyonuyla Ay’ın yörüngesindeki insansız buluşma ve kenetlenme işlemini gerçekleştirdi ve Ay’dan toplanan numuneleri taşıyan konteyner dönüş aracına aktarıldı. Bunun ardından kombinasyon yükselen araçtan ayrıldı.





17 Aralık’ta dönüş aracı yörünge aracından ayrıldı ve Dünya’ya geri döndü.

Öte yandan Çin Ulusal Uzay İdaresi, Ay yüzeyindeki Chang'e-5 sondasının Ay keşif projesinin fotoğraflarını yayınladı.

Chang'e nedir?

Chang'e-5 uzay aracı, Çin'in Ay Keşif Projesi planı kapsamındaki "gezinme, iniş yapma ve geri dönme" dahil üç aşamanın sonudur.

Chang’e-5, Çin’in uzay çalışmaları tarihindeki en karmaşık ve zorlu misyonlardan birini üstleniyor. Bu, ayrıca dünyada 40 yıldan fazla süre sonra gerçekleştirilen Ay’dan numune toplama misyonu.

Çin, 2004’te Ay Keşif Projesi’ni başlattı ve Ay misyonunda büyük ilerlemeleri kaydetti.

Çin’in Ay Keşif Projesi’nin adı bir efsaneden gelir. Efsaneye göre, Chang’e isimli bir tanrıça bir iksir alıp gökyüzüne süzülmüş ve sonunda Ay’a inmiş. Tanrıça Chang’e’ye Yutu isimli bir yeşim tavşanı eşlik etmiş.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:
UzayÇinAy3.ülke
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.