Almanya'yı sarsan ses kaydı: Kırım planı... Rusya yayınladı

Rusya tarafından yayınlanan bir ses kaydı Almanya'da gündemi sarstı. Berlin'de, casuslukla mücadele biriminin Federal Ordu'nun üst düzey subayları arasında, Taurus seyir füzelerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasına ilişkin görüşmenin Rusya tarafından dinlendiği ve kaydedildiği ile ilgili iddiaları araştırdığı bildirildi. Almanya Savunma Bakanlığı'nın bir sözcüsü, cumartesi günü yaptığı açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve 'tüm gerekli adımların atıldığını' kamuoyuna duyurdu.

Haber portalı Spiegel'in haberine göre Russia Today, cuma günü Alman subaylar arasındaki bir konuşmaya ait 30 dakikalık bir ses kaydı yayımladı. Spiegel tarafından gerçekliği teyit edilen kayıtta, Almanya Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı Ingo Gerhartz'ın diğer üst düzey ordu mensuplarıyla Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştuğu duyuluyor. Görüşmede, Ukraynalı pilotların eğitimi ve sistemlerin programlanması sürecine verilebilecek desteğin yanı sıra olası hedeflerin de konuşulduğu anlaşılıyor.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, subaylar söz konusu görüşmede, mühimmat depolarını ve anakarayı Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlayan stratejik önemdeki Kerç Köprüsü de olası hedefler arasında sayıyor. Görüşmede ayrıca, kamuoyunda söz konusu füzelerin Ukrayna'ya teslimatına kesin bir dille karşı çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da bu silahların gönderilmesine yeşil ışık yakacağından yola çıktığı duyuluyor.

MEDVEDEV: ALMANLAR YENİDEN EZELİ DÜŞMANLARIMIZ HALİNE GELDİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise 'bir an önce Almanya'dan konuyla ilgili açıklama talep ettiklerini' söyledi. Sözcü, bu soruların cevaplandırılmasından kaçınılması girişimlerinin ise 'suçun kabulü olarak değerlendirileceğini' savundu.

Rusya'nın eski devlet başkanı Dimitri Medvedev de Telegram üzerinden paylaştığı mesajında, "Asırlardır rakibimiz olan Almanlar yeniden ezeli düşmanlarımıza dönüştüler" ifadelerini kullandı. Halihazırda Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Medvedev, gönderide "Bakın (Almanlar) ne kadar derinlikli ve detaylı biçimde uzun menzilli füzelerle topraklarımızı vurmayı, vurulacak hedefleri seçmeyi ve anavatanımıza ve halkımıza en fazla zararı nasıl verebileceklerini tartışıyorlar" dedi.

'RUSYA'NIN ELİNDE DAHA FAZLA KAYIT OLABİLİR'
Federal Meclis Kontrol Komitesi Başkanı Konstantin von Notz, olayın teyit edilmesi halinde bunun oldukça sıkıntılı bir sürece işaret edeceğini dile getirdi. Almanya Redaksiyon Ağı'na konuşan Yeşiller partili siyasetçi, tek seferlik bir olayın mı söz konusu olduğu yoksa yapısal bir güvenlik sorununun mu yaşandığı sorusunun araştırılması gerektiğine dikkat çekti.

Federal Meclis İstihbarat Kontrol Komitesi Başkan Yardımcısı Roderich Kiesewetter de haberin gerçek olduğunu düşündüğünü ifade etti. Handelsblatt'a konuşan Kiesewetter, "Rusya tabii ki bununla birlikte casusluk ve sabotajı karma savaş bağlamında ne ölçüde kullandığını göstermiş oldu. Çok daha fazla dinleme söz konusu olabilir ve bunların kararları etkilemek, kişileri itibarsızlaştırmak ve manipüle etmek için sızdırılması beklenebilir" ifadelerini kullandı.

SİMONYAN SES KAYITLARINI YAYINLADI

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman ordusundan üst düzey subayların Kırım Köprüsü'ne saldırıyı istişare ettiği ses kaydının deşifresini yayınladı. Simonyan'ın yayınladığı deşifreye göre üst düzey Alman subayların Kırım Köprüsü'ne uzun menzilli Taurus füzeleriyle saldırmayı planladığı ortaya çıktı.

Alman subaylar, Dassault Rafale savaş uçağıyla Taurus füzelerini kullanarak saldırı düzenleme olasılığını tartışırken bir askeri yetkili, Taurus füzelerinin Ukrayna'ya teslim edildikten sonra 8 ay içinde kullanıma hazır olacağına dikkat çekti.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanlığı Operasyon ve Tatbikat Daire Başkanı Graefe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Müfettişi Gerhartz ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı Hava Harekat Merkezi yetkilileri Fenske ve Frostedt'in katıldığı konuşmanın 19 Şubat'ta gerçekleştiği görüldü.

İKİ HEDEF BELİRLENDİ

Konuşma sırasında Frostedte 'iki ilginç hedeften' bahsetti. Bunlardan biri 'doğudaki köprü' ve 'daha yukarıda bulunan mühimmat depoları' idi.
"Doğudaki köprüye ulaşmak zor ama Taurus füzeleri bunu başarabilecek kapasitede" diyen Frostedte, mühimmat depolarının da vurulabileceğini belirterek Alman ordusunun hangi hedefin vurulmasını istediğini sordu. Frostedte, Taurus füzelerinin Kırım Köprüsü'nü yıkmaya yetmeyeceğini de söylerken "Ayrıca uydulardan gelen verilere de ihtiyaç var. Bir ay gibi kısa bir sürede Ukraynalıları böyle bir görevi yerine getirmeye hazırlayabilir miyiz? Taurus'ların köprüye saldırısı nasıl görünecek?" ifadelerini kullandı.
Gerhartz ise Ukraynalıların Kırım Köprüsü'nü yıkmak istediklerini ve bunu herkesin bildiğini kaydederek köprünün önemli bir askeri-stratejik öneme sahip olduğunu, aynı zamanda siyasi önem de arz ettiğini belirtti.

'KÖPRÜYÜ KOLAY KOLAY YIKAMAYIZ'

Fenske, "Köprünün yıkılmasıyla ilgili bir şey daha söylemek istiyorum. Bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalıştık ve ne yazık ki köprünün boyutundan dolayı piste benzediği sonucuna vardık. Dolayısıyla 10 hatta 20'den fazla füze gerekebilir" derken bu sayıda füzeyle yapılacak saldırının köprüde sadece delik açacağını ve hasar oluşturacağını, köprüyü yıkamayacağını itiraf etti.
Gerhartz, konuşma sırasında "Ukrayna'nın her şeyi kendi başına yapabileceğine güvenebilir miyiz?" sorusunu yöneltti. Fenske de, 21 Şubat'ta Ukrayna'ya gideceğini anımsatarak şunları söyledi:

"IABG ve NDK'dan bilgi almak için Kiev'de ekipman bulundurma konusunu dikkatle düşünmeliyiz. Bunu onlara sağlamalıyız, bu nedenle 21 Şubat'ta oraya uçmam gerekiyor, her şeyi en iyi şekilde planlamamız gerekiyor, Storm Shadow meselesindeki gibi olmamalı.

"SOMUT ENDİŞELER VAR"

Alman subayların saldırıyı Berlin'i çatışmanın tarafı yapmayacak şekilde planlamak için uygun bir yöntem bulmaya çalıştığı görüldü.

Gerhartz, Alman ordusunun Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'yle doğrudan bağlantısıyla ilgili 'somut endişelerini' dile getirdi ve bir 'hile' önerdi: Alman askeri personelinin MBDA'ya (Avrupalı füze sistemleri üreticisi ve geliştiricisi Matra BAE Dynamics Aerospatiale) iş seyahatine gönderilmesi. Böylece Ukrayna ile doğrudan iletişim yalnızca MBDA aracılığıyla gerçekleşecek ve bu, Almanya Hava Kuvvetleri'yle böyle bir bağlantının kurulmasından çok daha iyi olacaktı.

Buna karşılık Graefe, bunun önemli olmadığını, zira Almanya'yı çatışmanın tarafı haline getirecek ifadelerden en başından itibaren kaçınılması gerektiğini vurguladı. Alman subay, "Tabii biraz abartıyorum ama şimdi bakana kimse fark etmesin diye toplantılar ayarlayıp Polonya'dan arabayla gideceğimizi söylersek, bu da bir katılım anlamına gelir, bunu yapmayacağız" dedi.

Graefe, Alman tarafının Ukrayna ordusunun eğitimine katılacağını ve bir yol haritası hazırlama sözü vereceğini de söyledi. Eğitim sürecinin bölümlere ayrılacağını ve Ukraynalı askerlerin 'füzeleri mümkün olduğu kadar erken kullanabilmesi' için kısa talimin iki hafta süreceğini de kaydetti.

Graefe, "Temsilcilerimizin Schrobenhausen'de olduğunun veya araçlarla Polonya'da bir yerlere gittiğimizin basın tarafından öğrenildiğini bir düşünün! Bu seçeneğin kabul edilemez olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

Gerhartz, “Eğer bu yönde siyasi karar alınırsa Ukraynalıların bize gelmesi gerektiğini söylememiz lazım. Böyle bir politik talimatın görev planlamasına herhangi bir şekilde dahil edilmeyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Böyle bir durumda eğitim biraz daha uzun sürecek, bu durumda gerçekleştirdikleri görevlerin zorluğu ve başarısı daha az olacak ancak bu mümkün. Eğer doğrudan katılımdan kaçınma yönünde bir talimat olacaksa, görev planlamasına katılamayız, bunu Büchel'de yapıp sonra onlara iletemeyiz, bunun Almanya için ‘kırmızı çizgi’ olacağını hayal edebiliyorum. Onları birkaç ay daha uzun süre eğitmeniz gerekecek, bu süre zarfında her şeyi öğrenemeyecekler, ancak belli bir takım bir şeyler yapabilecekler. Sadece tüm bilgileri işleyebildiklerini ve tüm parametrelerle çalışabileceklerini takip etmeliyiz” diye konuştu.

Graefe ise bunu şöyle yanıtladı:

"Seppel, uzun ve kısa ‘yol haritası’ çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Önemli olan kısa sürede sonuç almaktır. Ve eğer ilk etapta görev, köprüler gibi zor hedefleri değil de mühimmat depolarını vurmaksa, bu durumda kısaltılmış bir programla ilerleyip ve hızlı sonuçlar alınabilir."

Gerhartz ise, “Başlıca nokta da bu olacak. Hava savunmasının çok yoğun olması nedeniyle bazı mühimmat depoları için kısa hazırlık yapmak mümkün olmayacak. Bu konunun ciddi şekilde ele alınması gerekecek. Bizim adamlarımızın bir seçenek bulacağını düşünüyorum. Daha iyi hazırlanmalıyız, ancak KSA'nın hava savunma sistemlerinin gerçekte nerede olduğu hakkında hiçbir fikri olmayabileceğinden endişe duyulmalı. Umarım Ukraynalıların elinde böyle bir bilgi var. Bizde sadece radar görüntüleniyor. Ancak hassas planlama için hem radarların hem de fırlatma rampalarının nerede olduğunu bilmeliyiz. Kısalttıkça planımızın doğruluğu azalır. Elimizde süper bir araç var ve eğer kesin koordinatlar olursa onu doğru bir şekilde kullanabileceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

"Siyasi olarak ‘kırmızı çizginin’ olduğu belli bir ıskala var, ‘uzun’ ve ‘kısa’ yol var, imkanların tamamının kullanılması açısından farklılıklar var, Ukraynalılar zamanla bunları daha iyi kullanabilecek, çünkü uygulama yapacaklar, bunu her zaman yapacaklar. Benim bizzat toplantıya katılmamam gerektiğini düşünüyorum. Benim için, diğer ülkeler Storm Shadow ve Scalp sağlarken gerçekçi bir değerlendirme sunmanız ve pek ikna edici olmayan engeller yaratmamanız önemli. Ben de sevinçten zıplamıyorum, zaten 12 Patriot radarından üçünü vermiş olduk, ama onlar şimdi bizi vurabilecek uçakları, füzeleri düşürüyor."

Graefe, “Karar vermede ne kadar beklerseniz tüm bunları hayata geçirmemiz o kadar uzun süreceğini açıkça söylemek isterim. Her şeyi etaplara ayırmamız gerekiyor. Öncelikle basit olandan başlayıp sonra zor olanlara geçmeliyiz. Ya da belki başlangıç aşamasında bize destek verip planlama işlerini üstlenebilirler mi diye İngilizlere mi yönelmeliyiz? Bizim sorumluluk alanımıza giren şeyleri zorlayabiliriz. Füze tespit unsurlarının geliştirilmesi bizim görevlerimize dahil değil; Ukrayna’nın bu konuyu üreticilerle birlikte ayrı çözmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ALMANYA SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMAKTAN KAÇINDI

Almanya Savunma Bakanlığı, Berlin'in planının ifşa olması sonrası yöneltilen sorular karşısında sessiz kalmayı seçti.

Bakanlıktan Sputnik'e yapılan açıklamada, "İlkesel olarak basında çıkan haberleri ve içeriklerini yorumlamadığımızı lütfen unutmayın" dendi.

ZAHAROVA: HİBRİT SAVAŞ BÜTÜN HIZIYLA SÜRÜYOR

Almanya'nın Kırım Köprüsü'ne yönelik saldırı planına Telegram hesabından tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Batı'nın Rus halkına karşı yürüttüğü hibrit savaş tüm hızıyla sürüyor" ifadelerini kullandı. (Oda tv)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.