Almanya'dan Afganistan itirafı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, hem kendilerinin hem de uluslararası toplumun Afganistan'daki durumla ilgili "yanlış değerlendirmede" bulunduğunu söyledi...

Taliban'ın Afganistan'daki hızlı ilerleyişini hafife almak ve Afganistan'daki Alman görevlilerin tahliyesini zamanında tamamlayamamakla eleştirilen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Afganistan'daki durumu değerlendirirken hata yapıldığını kabul etti.

Dışişleri Bakanı Maas, bugün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Afganistan'daki gelişmeleri ve Batılı ülkelerin vatandaşlarının tahliyesi için yürütülen çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Maas, "Hepimiz, federal hükümet, istihbarat servisleri, uluslararası kamuoyu durumu yanlış değerlendirdik" dedi. Bakan, şu anda önemli olanın olabildiğince fazla insanın "bu durumdan kurtarılması" olduğunu belirtti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Afganistan'daki Alman vatandaşlarının tahliyesi, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi kurumlara girmesi sonrası pazar gününü pazartesiye bağlayan gece başlamıştı. Eleştirilere yanıt veren Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Afgan güvenlik güçlerinin Taliban'a karşı mücadele etmeye hazır olmadığının öngörülemediğini belirterek "Bu hepimizin hatalı değerlendirmesiydi. Bununla ilgili muhakkak daha söylenecek söz var" diye konuştu.

AFD: FEDERAL HÜKÜMET 'UYUYAKALDI'

Welt gazetesine konuşan muhalefetteki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) dış politika sözcüsü Alexander Graf, Dışişleri Bakanı Maas, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in "aynı çizgide başarısız olduğunu" söylemişti. Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock da "İnsanların tahliye edilmesi için Alman ordusunun da desteğiyle gereken ne varsa yapıldığının netleşmesi gerekir" dedi. Sol Parti'den Jan Korte Maas'ın tutumunun "skandal" olduğunu ifade ederek bu şekilde "insanların hayatının tehlikeye atıldığını" söyledi. Sağ popülist AfD'nin meclis grup başkanı Alexander Gauland ise "uyuyakalan" federal hükümeti tahliye için doğru zamanı kaçırdığı eleştirisinde bulundu.

Oda tv'nin Alman medyasına yansıyan haberlerden aktardığına göre, Alman hükümeti aralarında yerel görevliler, insan hakları savunucuları ve avukatların da olduğu 10 bin kişiyi Afganistan'dan tahliye etmeyi planlıyor. Dışişleri Bakanı Maas, Alman Büyükelçiliği çalışanlarının büyük bölümünün Afganistan dışına çıkarıldığını, sadece küçük bir bölümün Kabil Uluslararası Havaliamı'nda olduğunu söyledi. Ancak Alman ARD televizyonunun edindiği bilgilere göre, Alman Büyükelçiliği uzun bir süredir personelin tehlikede olduğunu iletmesine rağmen Dışişleri Bakanlığı'ndan karşılık alamadı. Tahliye planlarının geçen hafta değerlendirilmeye başlandığı ve yaklaşık 2 bin kişinin şimdiye kadar Almanya'ya getirildiği belirtiliyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.