Almanya'da Türklerin katledildiği Solingen faciasının 29. yıl dönümü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Almanya’nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993 yılında 4 ırkçı Alman tarafından evlerinin kundaklanması sonucu 5 Türk’ün hayatını kaybetmesinin üzerinden 29 yıl geçti.

Almanya’daki Türkleri hedef alan ırkçı Almanların saldırısı sonucu meydana gelen Solingen Faciasının üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen acısı halen hafızalardaki yerini koruyor. 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya’nın Solingen şehrinde, Türk kökenli Genç ailesinin evinin Neonaziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişi şehit olmuştu.

ALMANYA’DAKİ AŞIRI SAĞCI IRKÇILARIN YAPTIĞI KATLİAM: SOLİNGEN FACİASI

1970’li yıllarda Türkiye’nin Karadeniz bölgesinden Almanya’nın Solingen kasabasına yerleşen Genç ailesi, 29 Mayıs 1993’te Neo-Nazi ırkçılığının kurbanı oldu. Almanya’da aşırı sağcı ırkçılar, Genç ailesinin iki katlı evini yaktı. Yangın 5 kişinin feci şekilde can vermesiyle sonuçlandı ve “Solingen faciası” olarak hafızalara kazındı.

Elim katliamda ailenin 5 bireyi hayatını kaybetti. Genç ailesinden hayatını kaybedenler: Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk oldu. Almanya’nın Solingen şehrinde her yıl, yabancı düşmanlığıyla mücadele edilmesi çağrılarıyla anma töreni gerçekleştiriliyor.

DÖNEMİN BONN BÜYÜKELÇİSİ ÖYMEN, O GÜNÜ QHA’YA DEĞERLENDİRMİŞTİ

Facianın yaşandığı dönemdeki Türkiye’nin Bonn Büyükelçisi Onur Öymen, 28 Mayıs 2019 tarihinde facianın 26’ncı yıl dönümünde Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulunmuştu.

Dönemin Bonn Büyükelçisi Onur Öymen

23 Kasım 1992’de Almanya’nın Mölln kasabasında yaşanan ve aşırı sağcıların Türk işçileri hedef aldığı katliamın ardından Solingen’de de benzeri bir vakanın meydana geldiğini hatırlatan Öymen, hadise karşısında büyük bir şok yaşadıklarını ifade etmişti.

Dönemin Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başkanı Johannes Rau, Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel ve başka Alman yetkililerle birlikte facianın ardından aile fertlerini ziyaret ettiklerini aktaran Öymen, hadisenin ardından ırkçılığın sosyal bir tehlike haline geldiğine dikkat çekilmeye başladığını hatırlatmıştı. Ayrıca o dönemde Alman yetkililerin bir komisyon oluşturarak toplumdaki ırkçı tehditleri mercek altına aldıklarını da belirtmişti.

Dönemin Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel’le birlikte hayatını kaybeden aile fertlerinin Amasya’daki akrabalarını da ziyaret ettiklerini söyleyen Öymen, Almanya’daki aşırı sağ görüşlerin halen ciddiyetini koruyan ve önüne geçilmesi gereken bir tehlike olduğunu vurgulamıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.