Afganların tahliyesi yeniden başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban ve Katar, Afganistan’dan tahliye uçuşlarına devam etme konusunda anlaştı.

Katar Dışişleri Bakanı, Taliban’nın yabancı uyruklular ve savunmasız Afganlar için tahliye uçuşları konusunda anlaştığını söyledi. Washington Axios Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman al-Thani, 1 Şubat Salı günü Taliban ile haftada iki uçuş üzerinde anlaşmaya varıldığını ve uçuşların Katar tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Katar Dışişleri Bakanı Pazartesi günü Washington DC’deki Axios Haber Ajansı ile yaptığı röportajda, ABD ve diğer ülkelere yapılacak uçuşların binlerce yabancı uyruklu kişiler olduğunu ve Afganların tahliyesine izin vereceğini söyledi. ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesinden sonra, Kabil’den tahliye uçuşları Katar’a ait “charter” uçakları tarafından gerçekleştirilecekti. Ancak Taliban muhalefeti nedeniyle Aralık ayı başlarında uçuşlar askıya alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar’ın işbirliğini takdir etmekle birlikte, Washington’un ABD vatandaşları ve daimi ikametgahları ile Afgan-ABD müttefikleri ve ailelerinin tahliyesini desteklediğini söyledi. Axis Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Katar Dışişleri Bakanı, Afganistan Ariana Hava Yolları’nın Katar’a haftada bir gün uçuşuna izin vermek için müzakerelerin de devam ettiğini söyledi.

Katarlı yetkililer, Kabil’den Doha’ya ilk tahliye uçuşun iki aylık bir anlaşmanın ardından 26 Ocak’ta gerçekleştiğini söyledi. Ağustos ortasında Taliban Afganistan’ın kontrolünü ele geçirdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri Afganistan’dan yaklaşık 125 bin kişiyi tahliye etti, bunların çoğunun savunmasız ve 20 yıldır yabancı güçlerle çalışmış Afganlar olduğu tespit edildi.

Binlerce diğer Afgan vatandaşı, eski Afgan hükümeti veya yabancı güçlerin ve örgütlerin hayatlarını tehlikeye attığını iddia ederek ülkeyi terk etmeye devam ediyor. ABD’li yetkililer, şu anda kamplarda ve askeri üslerde yaşayan tüm Afgan mültecileri 2022 yılında Şubat ayına kadar yeniden yerleştireceklerini söylemişlerdi.

TÜRKİYE VE KATAR, KABİL HAVAALANI’NDA GÜVENLİĞİ SAĞLAMA KONUSUNDA ANLAŞTI 

Afganistan’ın Kabil Havalanı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye ve Katar’ın anlaştığı açıklandı. Reuters Haber Ajansının Türk diplomatlara dayandırdığı haberinde, Ankara ve Doha’nın havaalanının korunması için bir güvenlik çerçevesi üzerinde anlaştığı fakat projenin finansmanı gibi diğer konularda müzakerelerin devam ettiği belirtildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verileri, Aralık 2020 itibariyle Afganistan’da toplam 4 milyon 937 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Taliban’ın yönetimi ele almasının ardından son derece kısıtlı miktarda uluslararası yardımın girdiği ülkede, milyonlarca ihtiyaç sahibi insan için yeterli miktarda barınak ve yiyecek bulunmadığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler, önümüzdeki kış aylarında durumun daha da kötüleşeceğini ve Afganistan nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 22.8 milyon kişinin gıda sıkıntısı yaşayacağını öngörüyor. Bu dönemde İran sınırına mülteci akınının Avrupa’ya yönelme niyetindeki on binlerce Afgan ile daha da artacağı tahmin ediliyor. İran hükümetinin ise Afganistan’daki ekonomik zorluklar ve kıtlığa rağmen mültecileri ülkelerine geri gönderdiği bildiriliyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün paylaştığı verilere göre, Tahran yönetimi 2021 yılı boyunca 1 milyon, yalnızca geçen Ekim ayının son haftasında ise 28 binden fazla Afgan’ı geri yolladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.