Afganistan'da son 20 yılın en büyük depremi! Ölü sayısı 1000'e yükseldi..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Afganistan'da günün ilk saatlerinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000'e yükseldi.

BBC'ye konuşan Paktika Eyaleti Enformasyon Dairesi Başkanı Mohammad Amin Hazifi, depremde 1500 kişinin de yaralandığını söyledi.

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade yüzlerce evin yıkıldığını, ölü sayısının muhtemelen artacağını belirtti.

Taliban yetkilileri uluslararası topluma, ülkeye bir an önce yardım gönderilmesi çağrısı yaptı.

Afganistan Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Paktika eyaletindeki dört farklı bölgede çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı, evler yıkıldı. Daha fazla kayıp yaşanmaması için tüm yardım kuruluşlarının bir an önce bölgeye destek göndermesini talep ediyoruz" dedi.

Paktika'da yıkılan binalar

KAYNAK, AFGANISTAN DEVLET HABER AJANSI

Paktika'da yıkılan binalar

Afganistan'da son 20 yılda meydana gelen en büyük depremin merkez üssü, ülkenin güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre mesafede. Arama kurtarma ekipleri, Paktika eyaletinde yıkılmış evlerdeki yaralılara ulaşmaya çalışıyor.

Kırsal bölgelerde yaralılar, helikopterlerle en yakın hastanelere götürülüyor.

Helicopter landing in Paktika province

KAYNAK, AFGHAN GOVERNMENT NEWS AGENCY

BBC'ye konuşan ve bölgede çalışan bir doktor, şimdiye kadar en çok kaybın Paktika eyaletinin Gayan ve Barmal bölgelerinde meydana geldiğini söyledi.

Yerel medya ajansı Etilaat-e Roz ise Gayan'daki bir köyün tamamen tahrip edildiğini paylaştı.

Reuters haber ajansı, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi'ni referans göstererek depremin Afganistan'da başkent Kabil dahil ülkenin çok büyük kısmında ve komşu ülkeler Pakistan ile Hindistan'ın bazı bölgelerinde hissedildiğini bildirdi.

Paktika

KAYNAK, AFGANISTAN DEVLET HABER AJANSI

Afganistan; Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde altyapı yetersizliğine yol açtı, binaların özensiz şekilde inşa edilmesine neden oldu. Bu yüzden Afganistan'da depremler hep büyük tahribat yaratıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre Afganistan'da daha önce son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor.

Afganistan'da 2002'de Hindikuş bölgesinde meydana gelen depremlerde 1100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: BBC

Anahtar Kelimeler:
DepremAfganistanTaliban
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.