AB'den Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın tam üyeliğine onay!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, AB’ye aday olmak için bir adım daha yaklaştı. AB, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile tam üyelik müzakerelerine resmen başladığını açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “17 yılın ardından müzakerelere nihayet resmen başlıyor olmamız büyük bir memnuniyet kaynağı” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın üyelik müzakerelerine başladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski’yi tebrik etti. AB Komisyon Başkanı Von der Leyen, “Vatandaşlarınız bunu çok uzun süredir bekliyor, bu uğurda çok çaba sarf ediyordu. Hak ettiklerini aldılar” açıklamasında bulundu.

KUZEY MAKEDONYA 17 YIL SONRA AB’YE ÜYE ÜLKE OLUYOR
Kuzey Makedonya Başbakanı Kovacevski, “17 yılın ardından müzakerelere nihayet resmen başlıyor olmamız büyük bir memnuniyet kaynağı. Ülkemiz ve vatandaşlarımızı için yeni bir perspektif açıyoruz ve yavaş da olsa emin adımlarla geniş Avrupa ailesine biz de katılıyoruz” dedi.

Kuzey Makedonya, Yunanistan ile anlaşmazlıkları ve isminden dolayı 2005 yılından bu yana AB’ye tam üye olmayı bekliyor.


ARNAVUTLUK VE KUZEY MAKEDONYA AB’YE ÜYE OLMA YOLUNDA
Arnavutluk Başbakanı Rama ise müzakere sürecinin uzun sürebileceğini belirterek, “Bunun sonun başlangıcı olmadığını biliyoruz. Daha sadece başlangıcın sonuna geldik” ifadesine yer verdi.

Von der Leyen, müzakerelerin başlamasının bir adım olduğunu vurgulayarak, “Kararlılık gösterdiniz. Katılım sürecine inancınızı korudunuz. Hukuk devleti kaidelerini güçlendirdiniz. Yolsuzlukla mücadele ettiniz. Bağımsız medyanız, canlı bir sivil toplumunuz var. Sayısız reforma imza attınız ve ekonominizi modernize ettiniz”  değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Komisyonu 4 yıl önce Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın AB’ye üye olması için tavsiyede bulunmuştu. Ancak AB üyesi ülkeler Fransa, Almanya ve Hollanda söz konusu karara karşı çıkmıştı.

AB, 17 Haziran 2022’de Gürcistan ve Moldova’nın aday ülke statüsünü veto etmişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.