6 ayda 8 gizemli ölüm: Enerji sektöründeki Ruslar birer birer kayboluyor

Son olarak "Savaşı durdurun" diyen Lukoil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ravil Maganov pencereden düştü.

Rus petrol şirketi Lukoil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ravil Maganov'un pencereden düşerek ölmesiyle birlikte, son 6 ayda en az 8 Rus iş insanı intihar ya da kaza sonucu öldü.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN'in haberine göre hayatını kaybeden 8 kişiden 4'ü devlete ait enerji devi Gazprom'da, diğer iki kişi de Lukoil'de çalışıyordu. 

Rus devlet ajansı TASS, 67 yaşındaki Maganov'un perşembe sabahı Moskova'da tedavi gördüğü hastanenin 6. katındaki pencereden düşerek öldüğünü bildirmişti.

Haberde, kalp krizi geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan Maganov'un antidepresan kullandığı ve olaya ilişkin başlatılan soruşturmada intihar şüphesi üzerinde durulduğu aktarılmıştı.

TASS, mayısta da Lukoil'in üst düzey yöneticilerinden Aleksandr Subbotin'in Moskova yakınlarında ölü bulunduğunu bildirmişti. Haberde, 43 yaşındaki Subbotin'in bir şamanı ziyaret ettiği ve kalp krizi geçirdiği ifade edilmişti. Yetkililerin olaya ilişkin soruşturma açtığı bilgisi de paylaşılmıştı.

Lukoil, "Savaşı durdurun" demişti.

Lukoil'in martta yayımladığı yazılı açıklamada, 24 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri operasyon emriyle başlattığı Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve krizin diplomatik yollarla çözülmesi çağrısı yapılmıştı. 

Gazprom'da çalışan iş insanlarıyla ilgili ilk ölüm haberiyse ocakta gelmişti. 

Rus devlet ajansı RIA Novosti'nin 30 Ocak'taki haberinde, Gazprom'un üst düzey yetkililerinden Leonid Schulman'ın Leningrad'a yakın Leninski köyünde ölü bulunduğu belirtilmişti. 

Gazprom'da ulaşımdan sorumlu yönetici olarak çalışan 60 yaşındaki Schulman'ın ardında bir intihar notu bıraktığı da aktarılmıştı.

Bir ay sonra da Alexander Tyulakov'un evindeki garajında ölü bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta'nın haberinde, 25 Şubat'ta cesedi bulunan 61 yaşındaki üst düzey Gazprom yöneticisinin intihar ettiğinin düşünüldüğü bildirilmişti.

Bir gün arayla iki ölüm

Nisanda Gazprom'la bağlantılı iki şirkette daha benzer olayların yaşandığı aktarılmıştı.

TASS, Rusya'nın en büyük üçüncü bankası Gazprombank'ın başkan yardımcısı Vladislav Avayev'in, 18 Nisan'da Moskova'daki dairesinde eşi ve kızıyla ölü bulunduğunu yazmıştı.

Ajans, 51 yaşındaki Avayev'in eşini ve çocuğunu vurduktan sonra kendisini öldürdüğünün düşündüldüğünü bildirmişti.

"Bir şeyler biliyordu, tehdit haline geldi"

Öte yandan Gazprombank'ın eski başkan yardımcısı Igor Volobuev, Ayayev'in intiharına inanmadığını söylemişti.

Volobuev, "Özel bankacılık alanında çalışıyordu. Yani VIP müşterilerle ilgileniyordu. Çok büyük miktarlarda paradan sorumluydu. İntihar mı etti? Zannetmiyorum. Bence bir şeyler biliyordu ve bu da onu bir tehdit haline getirdi" demişti.
ayayev.jpg
Ayayev'in intihar ettiğine dair şüpheler var (CNN)

Gazprom'un bir kısmına sahip olduğu doğalgaz şirketi Novatek'te yönetici olarak çalışan Sergey Protosenya ise 19 Nisan'da, İspanya'nın Katalonya bölgesinde yer alan sahil kasabası Lloret de Mar'daki evinde ölü bulunmuştu. 

Soruşturmaya yakın isimlerden biri olan ve kimliğini paylaşmayan bir kaynak, 55 yaşındaki Protosenya'nın cesedinin bahçede bulunduğunu CNN'e söyledi.

Kaynak, Rus iş insanının eşinin ve kızının cesedininse evin içinde bulunduğunu ve şiddet gördüklerine işaret eden kanıtlar olduğunu öne sürdü.  

Katalan polisiyse soruşturmanın tamamlandığını ve olayda Protosenya'nın eşini ve kızını vurduktan sonra kendisini öldürdüğünü söyledi.

Fakat Protosenya'nın oğlu Fedor, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen tabloid gazetelerinden Daily Mail'a nisanda yaptığı açıklamada babasının, annesini ve kardeşini öldürmeyeceğini söyleyerek iddiaları yalanlamıştı.

Gazprom veya Lukoil'le ilişkisi olmayan iki Rus oligark daha ölü bulunmuştu.

Ukrayna doğumlu Rus petrol milyarderi Mihail Watford, 28 Şubat'ta BK'nin Surrey şehrindeki malikanesinde hayatını kaybetmişti.

Surrey polisinin incelemesinde, 66 yaşındaki Watford'ın ölüm nedeninin belirlenemediği ifade edilmişti.

Rusya'nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Kommersant, Vasily Melnikov'un da ülkenin 5. büyük şehri Nijniy Novgorod'daki evinde 23 Mart'ta ölü bulunduğunu yazmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi, tıbbi malzeme şirketi MedStom'un sahibi olan 43 yaşındaki Melnikov'un eşi ve iki çocuğuyla birlikte bıçaklanarak öldürüldüğünü açıklamıştı.

Öte yandan Komite ve Gazprom, CNN'in olaylara ilişkin yorum talebini reddetti.

Şarku'l Awsat, Independent Türkçe, CNN, Daily Mail, AA, Reuters, TASS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.