2700 yıllık hazine sandığı bulundu

Komşu ülke Yunanistan’ın Evia adasında gerçekleştirilen bir kazı sırasında arkeologlar 2.700 yıllık bir sandık ele geçirdi. Ele geçirine binlerce yıllık sandığın içinden çıkanlar ise herkesi adeta dumura uğrattı.  

Komşu ülke Yunanistan’ın Evia adasında gerçekleştirilen bir kazı sırasında arkeologlar 2.700 yıllık bir sandık ele geçirdi. Ele geçirine binlerce yıllık sandığın içinden çıkanlar ise herkesi adeta dumura uğrattı. Evia adasında 50 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında birçok arkeolojik buluntu elde edildi. Ancak asıl ilgi çeken eser ise değerli mücevherler ve tarihi kalıntılarla dolu 2.700 yıllık bir sandık oldu.

Arkeologlar, ülkenin en büyük ikinci adasındaki antik Amarysia Artemis Tapınağı’nın yakınında başka bir tapınak keşfettiler; bu tapınak M.Ö. 7. yüzyıldan kalmaydı. Yunanistan Kültür Bakanlığı’ndan tercüme edilen açıklamaya göre, burası çok kullanılan sunaklarla doluydu .2023 YILINDA TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILDI Antik Yunanistan’da bu dönemin yüz metrelik tapınaklarını simgeleyen 30 metrelik uzunluğuyla dikkat çeken buluntu, 2023 yılında tamamen ortaya çıkarıldı ve dış duvarları ve batı tarafında bir kemer bulunuyor. Ekip, daha ilgi çekici olanın “içinde bulunan önemli sayıda yapı” olduğunu söyledi. Bu yapılar muhtemelen sunak olarak kullanılmış birkaç ocak içeriyordu.

At nalı şeklindeki sunak, tasarımların en benzersiz olanıydı ve kömürleşmiş kemikler açısından zengin olan kalın kül katmanları sürekli kullanım gösteriyordu. Açıklamada, “Bazılarının tapınaktan önceye ait olma ihtimali göz ardı edilemez” deniyor. At nalı sunağının ilk kullanım evresinde MÖ 8. yy’ın sonlarına tarihlenen çanak çömlek ele geçmiştir.

Bulgular sunak kalıntılarıyla da sınırlı kalmadı. Ekip, Korint kaymaktaşı, Attika vazoları ve yerel yapım ritüel testiler buldu. Ayrıca daha parlak türden bir hazine ortaya çıkardılar: altın, gümüş, mercan ve kehribar takılar, Doğu’dan muskalar, bronz ve demir aksesuarlar gün yüzüne çıktı.

Foto - Yunanistan'daki o adada kazı yapan arkeologlar 2.700 yıllık hazine buldu: Sandığı açınca içinden çıkana inanamadı

Tapınağın kuru taştan sağlam bir temel üzerine kaba tuğlalardan inşa edilmiş olması, inşaat sırasında zeminin hâlâ bataklık olduğunu gösteriyor. Tapınağın iç duvarı boyunca kiremitli çatıyı destekleyen sütunlar bulunuyor.

Ekip, büyük olasılıkla tapınağın bir bölümünü tahrip eden bir yangının meydana geldiğini, bunun sonucunda kalan bölümleri korumak için tuğla bölmelerin yerleştirilmesine ve muhtemelen 6. yüzyılın sonlarında oluşturulmuş yeni bir bölüme yol açtığını keşfetti .

Araştırmacıların en eski bölümlerden bazılarının olduğuna inandıkları yerde, boğaları ve koçu temsil eden Geometrik dönem bronz heykelcikleri keşfettiler. Miken dönemine ait kilden bir boğa başı da bölgede bulunuyordu. Ve alan genel olarak tapınağın kendisinden bile daha derin bir tarihe uzanıyor; test kesimlerinde MÖ 9. Açıklamada, “Bu tabakaların en eskisine ilişkin araştırmalar henüz yeni başlamış olsa da, ilk keşifler kültün köklerinin Miken döneminin sonundan sonraki yüzyıllara dayandığını gösteriyor” dendi.

Erajans

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.