Tüm hayatımız boyunca düşünebilmek, hareket edebilmek, duygulanabilmek, hastalıklarla savaşabilmek, vücudumuzdaki hücre yenilenmesi gibi sayısız işlemlerin olabilmesi kısaca yaşayabilmemiz için, ihtiyacımız olan en önemli şey enerjidir. Bir çoğumuz bu enerjinin temini için en önemli faktörün, yiyecekler olduğunu sanırız. Halbuki enerji temini için gerekli olan esas kaynak başkadır. Haftalarca yemek yemeden, günlerce su içmeden yaşayabiliriz, ancak nefes almadan maksimum yaşama süremiz birkaç dakikayı geçmez. Bu nedenle nefes almanın önemini daha fazla dikkate alarak en basit şekliyle bile olsa doğru nefes almayı öğrenmemiz şarttır.

Sağlıklı bir solunumun ilk şartı burundan nefes almaktır.

Burun solunan havayı ısıtır, nemlendirir, nitro oksitle zenginleştirir ve mikro seviyedeki yabancı maddeleri filtreleyerek akciğerlerimize her zaman sabit kalitede bir hava gönderir. Ağız yoluyla alınan hava herhangi bir işleme tabi tutulmadığı için, doğrudan akciğerlerimize gider ve başta faranjit olmak üzere bronşit ve solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlar. Ancak solunumun asıl amacı hücrelerdeki karbondioksidin dışarı atılarak, yerine oksijen ve negatif iyonların alınmasıdır. Bu işlemin maksimum seviyede fayda sağlayacak şekilde olabilmesi için akciğerlerimizin zamana ihtiyacı vardır. Burundan alacağımız derin nefesler, akciğermize hem bu zamanı kazandıracak hem de daha kaliteli hava gönderilerek işini kolaylaştıracaktır.

Genç ve sağlıklı kalabilmenin, belkide en önemli şartlarından birisi, temiz kan dolaşımı’dır. Bunun da birinci şartı solunumla yeterli miktarda oksijen ve negatif iyon alabilmektir. Depresyondan işitme ve görme bozukluklarına, kalp krizinden beyin kanamasına kadar, bir çok rahatsızlığın altında yatan nedenlerden birisi de negatif iyonlar ve oksijen yetersizliğidir.

Sadece bilinçli bir şekilde nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirerek daha canlı, daha hareketli ve daha sağlıklı olmamız mümkündür. Özellikle sigara ve benzeri ürün kullananları düşünmeye davet ederek tüm dostların Cuma günü vesilesiyle yeni bir başlangıç yaparak daha bilinçli, daha sağlıklı, daha keyifli bir hayat geçirmeleri dileğiyle….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.