Türkiye'nin ilk yerli kenevir tohumları tescillendi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

2 yıl önce tescil edilmesi için müracaatı yapılan 'Narlı' ve 'Vezir' isimli kenevir çeşitleriyle ilgili süreç tamamlandı. Testler sonunda tescillenen ürünler, Türkiye'nin ilk yerli kenevir tohumları oldu.

Samsun'da kenevir ile ilgili çalışmalar, 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Uyuşturucu özelliği bulunmayan kenevir tohumları, endüstri alanında kullanılacak.

Araştırma Enstitüsü, 2 yıl önce 'Narlı' ve 'Vezir' adlı iki yeni tohum çeşidi üretti.

Tescil süreci de tamamlanan ürünler, Türkiye'nin ilk yerli kenevir tohumları olma özelliğine sahip.

Türkiye'nin ilk yerli kenevir tohumları tescillendi

"Daha homojen ürünlerimiz ortaya çıkacak"

TRT'nin haberine göre Prof. Dr. Selim Aytaç, yerli kenevir tohumlarıyla ilgili şöyle konuştu:

''Bundan sonra üretim metodu içerisinde Vezir ve Narlı girdiği zaman daha kabul edilebilir daha standart daha homojen ürünlerimiz ortaya çıkacaktır. Bu hem iç piyasaya için hep uluslararası piyasa için başlangıç ham maddesinin standart olmasının birinci adımıdır.

Kenevirden gıda maddelerinin üretimini, yine inşaat malzemelerinin üretimini, tekstil malzemelerini üretimiyle ilgili yeni projeler, yeni çalışmalar başlattık. Birkaç yıl içerisinde bununla ilgili sonuçları almış olacağız."

Tekstil ve gıda alanlarında kullanılacaklar

Uyuşturucu özelliği bulunmayan yeni kenevir tohumları birçok alanda kullanılabilecek.

Narlı isimli kenevir tohumu tekstil üretimde, Vezir isimli kenevir ise tohum kalitesinden dolayı gıda alanında kullanılacak.

19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, farklı türler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.