Rusya’nın tehlike altındaki on yerli halk dili açıklandı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya Nüfus Sayımı Merkezi, Rusya topraklarında yaşayan ve dilleri yok olma eşiğine gelen on halkı açıkladı. Bilindiği üzere 2018 yılından sonra Rusya Federasyonu’na bağlı ulusal cumhuriyetlerin anadilde eğitim alma zorunluluğu kaldırılmıştı.

Rusya Nüfus Sayımı Merkezi, Rusya’daki yerli halklara ait 10 dilin yol olmak üzere olduğunu bildirdi. Merkezin verilerine göre, tehlike altında olan diller arasında yer alan diller şu şekilde:

Yuğça (bu dilde sadece bir kişi konuşuyor)

Yupikçe (4 kişi konuşuyor)

Sirenik Yupikçesi (5 kişi konuşuyor)

Oroçen dili (8 dili konuşuyor)

Kerekçe  (10 kişi konuşuyor)

Alutorca (25 kişi konuşuyor)

Enets dili (43 kişi konuşuyor)

Çulımca (44 kişi konuşuyor)

Aleutça (45 kişi konuşuyor)

Ulta dili (47 kişi konuşuyor)

RUSYA’DA ANA DİLLERİ YOK ETMEYE YÖNELİK YASA KABUL EDİLDİ

Bilindiği üzere, Rusya Devlet Duması, 25 Temmuz 2018’de anadil eğitimini zorunlu olmaktan çıkarılmasını öngören yasayı kabul etmişti.

Kabul edilen kanuna göre, Rus olmayan tüm etnik dillerin eğitimini güvence altına alan hüküm tümden kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce anadil eğitimi konusunda etnik Rus halkın talepleri doğrultusunda hareket edileceğini ifade etmişti.

Söz konusu kanun kabul edilmeden önce 2017 yılında Rusya Federasyonuna bağlı ulusal cumhuriyetlerdeki ilk ve ortaöğretimde 6 saatlik zorunlu anadili dersleri 2 saatlik seçmeli derse dönüştürülmüştü. Anaokullardaki anadili eğitiminin kaldırılması kararı alınmıştı.

Ulusal cumhuriyetlerinin sözde özerk cumhuriyetler olmasına rağmen, Moskova yönetimi yerli halklara hiçbir temel hak ve özgürlükler tanınmıyor. Söz konusu cumhuriyetler iktisadi ve kültürel olarak sömürülmeye devam ediliyor.

QHA

Anahtar Kelimeler:
RusyaAnadilYerli Rus Halkı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.