Kazakistan'da "Kuş Gribi Salgını" başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kazakistan Tarım Bakanlığı, Kuzey Kazakistan’da bir kuş gribi vakalarının görüldüğünü açıkladı. Kazakistan, ölüm sebepleri kuş gribi olarak teşhis edilen kanatlı hayvanların olduğunu kabul eden Ulusal Referans Merkezi, anlaşmalar gereğince durumu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirdi.

Kuzey Kazakistan’ının yedi ilçesinde, 9-16 Eylül 2020 tarihleri arasında farklı türden kümes hayvanlarının şüpheli ölümü kaydedildi.  Yapılan tetkikler sonucunda kuş gribi salgını olduğu tespit edildi.  

KAZAKİSTAN’DA KANATLI HAYVAN TÜKETİMİNE YASAK

Kazakistan Veteriner Kontrol ve Gözetim Komitesi, 17 Eylül’den itibaren canlı kümes hayvanlarının tüketilmesine, kuluçkalık yumurta satışına, tüy ve tüylerden imal edilen ürünlere, kümes hayvanlarının etleri ve her tür kümes hayvanından elde edilen ürünlere, yem ve yem katkı maddelerinin kullanılmasına geçici kısıtlamalar getirdi. Ülkede salgının kontrol altında olduğu bildirildi.

KUŞ GRİBİ SALGINI RUSYA’YA SIÇRAYABİLİR

Kuş gribi veya tavuk vebası olarak adlandırılan ve oldukça bulaşıcı olan kanatlı hastalığı insan sağlığına verdiği ciddi zararları nedeniyle görüldüğü ülkelerde ciddi önlemler alınmasını gerektiriyor, hatta bölgedeki tüm kanatlı hayvanlar itlaf ediliyor. Halk arasında paniğe neden olan kuş gribi hastalığı göçmen kuşlar nedeniyle zaman zaman küresel ölçekte salgınlara da sebep olabiliyor. Rusya Federasyonu özellikle iki ülke sınırındaki bölgelerde hayvanların aşılanması için patojenik kuş gribine karşı 873 bin doz ilaç tahsis etti. İtlaf edilen kanatlı hayvanların sahipleri, hayvanlarının ortalama piyasa değerine eşit tazminat alacaklardır. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.