İsrailli arama kurtarmacıların Antakya'dan kaçırdığı tarihi parşömen iade edildi

İsrail arama kurtarma ekibinin, Antakya'da bulunan tarihi el yazması Tevrat'ı İsrail'e götürdüğü ileri sürülmüş ve olay gündem olmuştu. Tarihi parşömenlerin iade edildiği öğrenildi.

İsrail arama kurtarma ekipleri, Antakya’da çalışmalarını sürdürürken; Anktaya’da yaşayan yaşlı bir Yahudi ZAKA (İsrail Arama Kurtarma Ekibi) arama kurtarma ekibinin komutanı Binbaşı Haim Otmazgin’e iki asırlık Ester parşömenini Türk Yahudi Toplumu’nun uyarısı sonrası teslim etti. Ester kitabı, 2 asırdır Antakya’da bir sinagogda saklanıyordu.

Yaşlı Yahudi İsrailden gelen ekibe, “Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı ve Suriye'ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun ve topluluğumuzun hatırlandığından emin olun" ifadelerini kullandı.

Harekete geçen Binbaşı Otmazgin, eserleri koruma görevini kabul etti. Otmazgin, ”Bir ZAKA gönüllüsü olarak, bu hayatımın en hareketli anlarından biri" dedi.  Binbaşı, “Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, deprem sonra bile bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE HAHAMBAŞILIĞI VAKFI, PARŞÖMENİN ANTAKYA'DAKİ SİNAGOGA GERİ GETİRİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı, ilgili Ester parşömeninin İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altında olduğunu bildirdi. Vakıf, Antakya'daki sinagogun tadilatından sonra parşömenin yerine getireleceğini açıkladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.