Hazreti Mevlana`nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şems-i Tebrizi Türbesi'nden Mevlana Müzesi'ne kadar yapılan "İrfan Vakti" yürüyüşüyle başladı.

Öğretileriyle tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi`nin vefatının 748. yılı dolayısıyla 7-17 Aralık`ta düzenlenecek törenler, Mevlana Kültür Merkezi`ndeki etkinliklerle devam edecek.

Mevlana`nın "Fanilik içinde beka zevkini tatmak, Allah`ın sırrına aracısız ulaşmak, Allah ile buluşmak ve aşkı kucaklayıp bağrına basmak" ifadeleriyle tanımladığı sema, yüzlerce yıldır Mevlevilik ile özdeşleşmiş bir dini ritüel olarak gerçekleştiriliyor.

Estetiği ve görselliğinin yanında apayrı bir anlamı olan semada, semazenler bedeniyle dönerken kalbi ve diliyle de Allah`ı zikrediyor.

Hazreti Mevlana`nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı.

Konya protokolü ve vatandaşların katıldığı "İrfan Vakti" yürüyüşü yapıldı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana`nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve merkez ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri ile vatandaşlar, Şems-i Tebrizi Türbesi`nde bir araya geldi.

Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından, postnişin Fahri Özçakıl dua etti.

Protokol üyeleri ile vatandaşlar, daha sonra "İrfan Vakti" temasıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Mevlana Caddesi`nden tekbirlerle Mevlana Meydanı`na kadar yürüdü.

Katılımcılar, meydanda düzenlenen Nevbe Merasimi`ni dinledi.

Ardından Mevlana Müzesi`ni ziyaret eden katılımcılar, Mevlevi geleneği olan "Gülbang duası"nı dinledi.

Mevlana`nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, "Mevlevi Ayini Şerifi" icra edildi.

Mevlana`nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri`nin ilk gününde "İrfan Vakti" yürüyüşüyle başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi`ndeki programla devam etti.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Şeb-i Arus Etkinlikleri Açılış Programı`nda yaptığı konuşmada, insan sevgisini merkeze alan gönül insanı Hazreti Mevlana`yı 748. Vuslat yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla andı.

"İrfan Vakti" temasıyla düzenlenen törende, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan`ın Tasavvuf Müziği Konseri`nin ardından Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer "Mesnevi Sohbeti" yaptı.

Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu`nca icra edilen "Mevlevi Ayini Şerifi" ile sona erdi.

Kaynak: TRT

Anahtar Kelimeler:
KonyaŞebi AruzMezlana
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.