Hamam mı ? Kültür Merkezi mi ?
BURSA ARENA
İsmet YILDIRIM ‘ın Bursa  izlenimleri (1)


 “Ördekli Kültür Merkezi”  

Fatih Sultan Mehmet Han'ın sözlerini hatırlayalım ;
"bedenin kirini hamam, ruhun kirini de kütüphaneler giderir.."

Yıldırım Beyazıt döneminde inşaası başlatılan, Çelebi Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Bursa Ördekli Hamamı, yıllarca "bedenin temizliği"ne katkıda bulunurken, şimdilerde "Bursa Ördekli Kültür Merkezi" olarak "ruhların temizliği"ne katkıda bulunmayı sürdürüyor.. 
Osmanlı döneminde Bursa’ya yaptırılan en büyük hamam olma özelliğini taşıyan “Ördekli hamamı” yüzyıllar boyu kervanların uğrak yeri olarak tarihi miraslarımız arasında yerini muhafaza etti..Yaklaşık son 150 yıllık süreçte ise, kaderiyle baş başa bırakıldığı söyleniyorsa da günümüzde Bursa “kültür” ve “sanat” hayatının neredeyse kalbi durumunda yer almaktadır..

O eski dönemlerde “Ördekli hamamı”, “kadın” ve “erkek”  bölümleri olmak üzere faaliyetini sürdürürken; sadece yıkanma yeri olarak değil de, sağlık, huzur ve sosyalleşmenin sağlandığı çok  önemli misyonu da üstlenmiştir..

Dahası birlik, beraberlik ve dostlukların kurulduğu, alış verişleri yapıldığı ; huzurun bulunduğu en önemli mekanlar arasında yer almıştır..
Şimdilerde ise ;
İzlerini söylenegelen o ilk dönemlerinde olduğu gibi; “Ördekli Kültür Merkezi”nde o mistik atmosferi görebiliyorsunuz..Muhtemeldir ki Bursa’lılara ve Bursa’ya konuk olarak gelen başta bendeniz olmak üzere tüm konuklarına sosyal ve kültürel olarak tüm zamanlarda ev sahipliği yapmaya devam edecektir..

*****

“Ördekli Kültür Merkezi”’nde içtiğim “Osmanlı Çayı”

Osmanlı çayı’nın pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir..Farklı bitkilerin karışımı ile hazırlanır..Osmanlı çayını Türkiye’de sadece Bursa Ördekli Kültür Merkezinde içebileceğinizi söyleyebilirim..Çayın yanında tatlandırıcı olarak şeker istediğiniz vakit; kesinlikle talebiniz yerine getirilemiyor..Çünkü : “tatlandırıcı olarak taze bal” ikram ediliyor..Tam bir şifa kaynağı olarak nitelendiriliyor..

*****

“BURSA ARENA” gazetesinin kıymetli yazarı  Ali KAYBAL da 3. kitabının tanıtım ve imza gününde  “Ördekli Kültür Merkezi”nde buluştu okurlarıyla..
Öncelikle Anne ve babasına olan saygısını açıkça dillendirdiği için kutluyorum Ali KAYBAL’ı ;
480 sayfalık bir belgesel niteliğinde hazırlamış olduğu “KURŞUNLA NOKTALANAN SEVDALAR” isimli kitabın daha ilk sayfasında belli ki kitabını “anne” ve “baba”sına ithaf ediyordu şu söylemiyle ;
“Beni inançlı bir yaşama hazırlayan,
Allah yoluna ileten,
Vatan, Ezan ve Bayrak sevdasına aşık eden,
Anne ve babama.."


*****

Bir sonraki …::: geziYORUM :::.. yazı dizisinde yine Bursa’dan, yaşam merkezinizden sesleneceğim “BURSA ARENA”nın kıymetli okurlarına..

Sevgiyle kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmail Yıldırım . 7 yıl önce

Osmanlıdan kalan bir miras.."Ördekli hamamı"..mazisi de neredeyse 600 yıl öncesine dayanıyor..peki neden 150 yıl gibi bir süre kullanılamaz haldeydi..sonrasında ne oldu da "Ördekli Kültür Merkezi" oldu..Şunu açıkça söyleyebilirim ki.."iyi ki de olmuş..var edenler..bu duruma getirenler sağ olsun.."

Avatar
ali kaybal 7 yıl önce

Sevgili Yıldırım
Yüreğinize sağlık, tekraren en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum