Gümülcine'de Osmanlı dönemine ait tarihi bina tehlike altında

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Batı Trakya Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine şehrinin en önemli Osmanlı mimari eserlerinden biri olan eski mahkeme binasının boya ve sıvaları dökülmeye başladı.

1870 yılında Gümülcine hükumet binası olarak inşa edilen ve Osmanlı hakimiyetinin bölgede sona erdiği tarihe kadar hükumet binası olarak hizmet veren bina, Lozan Antlaşması’ndan sonra 2004 yılına kadar adliye binası olarak kullanıldı. Gündem Gazetesi’nin aktardığına göre, son yıllarda atıl vaziyette bırakılan 150 yıllık tarihi binanın boya ve sıvaları, etkili olan yağışların da etkisiyle dökülmeye başladı. Tarihi yapının doğu kısmındaki giriş ve balkonda büyük bir hasar oluştuğu tespit edildi.

SYRİZA destekli Doğu Makedonya – Trakya eyaleti muhalefet liderlerinden Kostas Kaçimigas da, Gümülcine’deki tarihi binanın durumuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, binanın Osmanlı döneminde inşa edildiğini belirterek, 100 yıl önce bu binada imzalanan anlaşmayla Batı Trakya’nın Fransız idaresi tarafından Yunanistan’a teslim edildiğini hatırlattı ve “Öyle anlaşılıyor ki, Adalet Bakanlığından birilerinin ilgilenmesi için binanın çökmesi gerekiyor” yorumunda bulundu. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.