Çin kuruyor: Ülkenin en büyük gölü için ‘kırmızı alarm’ ilan edildi

Çin, Ağustos ayından bu yana kaydedilen rekor sıcakların ve 70 gün süren kuraklığın ardından ülkenin en büyük tatlı su Gölü için 'kırmızı alarm' ilan etti. Gölde su seviyesi üç ayda 19,43 metreden 7,1 metreye düştü.

Çin‘in merkezindeki Jiangxi eyaletinde bulunan ülkenin en büyük tatlı su gölü Poyang‘da suyun rekor düşük seviyeye düşmesinden sonra ilk kez bir su kaynağı için “kırmızı alarm” ilan edildi.

Çin’in en uzun nehri olan Yangtze için hayati bir kaynak çıkışı olan Poyang Gölü, Haziran ayından bu yana kuraklıktan muzdarip. Gölde su seviyesi son üç ayda 19,43 metreden 7,1 metreye düştü.

Yeşil Gazete'de yer alan habere göre, Jiangxi Su İzleme Merkezi, Poyang’ın su seviyelerinin önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini ve yağışların hala minimum düzeyde olacağını söyledi. Temmuz ayından bu yana yağışın bir önceki yıla göre yüzde 60 daha düşük olduğu belirtildi.

Çin genelindeki 267 hava istasyonu, Ağustos ayında rekor sıcaklıklar kaydetti ve Yangtze Nehri havzasında uzun süren kuraklık, hidroelektrik üretimini ciddi şekilde kısıtlayarak sonbahar hasadı öncesinde mahsullerin büyümesini engelledi.

Şiddetli yağmur, Çin’in güneybatısında kuraklığı hafifletmiş olsa da Jiangxi’de 70 günden fazla süren aşırı kurak koşullar nedeniyle merkezi bölgeler zarar görmeye devam ediyor.

Yerel su bürosu bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, komşu Anhui eyaletindeki toplam 10 rezervuarın “ölü” seviyesine gerilediğini, yani artık bu kaynakların akıntı yönünde su boşaltamadıklarını söyledi.

Eyaletteki hava durumu tahmincileri bu hafta Yangtze’nin orta ve alt kesimlerinde kuraklık koşullarının hala hüküm süreceğini ve bulut  tohumlama veya suyu başka yerlerden sağlama gibi uygulamalar için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.