Bursa'dan, Bodrum Kalesi'ne "Yörük Türkmen Geleneği" Proğramı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bursa’lı emekli öğretmen Canan Tekyönder Bodrum kalesinde özel bir etkinliğe imza attı, "Oğuz boylarında Türkmen ve Yörük beyleri düğünü gelenek görenek örf adetlerinin yaşatılması ile kaftan defilesi ve kına gecesi" isimli geceyi Bodrum kalesinde izleyicilerle buluşturdu.

20 yıl boyunca Çankaya Halk Eğitim Merkezinde öğretmen olarak çalışan 71 yaşındaki kadın araştırmacı öğretmen Tekyönder; 13 yıl önce Çankaya Halk Eğitim Merkezinde çalıştığı sırada Türkmen ve Yörük kültürleri, yemekleri, türküleri, folklorik oyunları ve kıyafetleri konusunda araştırma yapmak için görevlendirildi.

Bu görevlendirme sonrası Anadolu’yu karış karış dolaştı.

13 yıl boyunca Türkiye'de ayak basmadık yer bırakmayan, gittiği her vilayette Yörük ve Türkmenlerin yaşadığı mahallelerde kına ve düğünler hakkında araştırmalar yaptı.

O dönemde giyilen ve hala özenle saklanan kıyafetleri inceleyip tek tek fotoğrafladı.

Bu gezisi sırasında tespit ettiği kıyafetlerin aynısını emekli maaşıyla diktirip özel bir koleksiyon hazırladı.

Canan Tekyönder bu koleksiyonunu özel bir koreografi eşliğinde gönüllü mankenlerle Bodrum Kalesi kuzey hendeğinde izleyenlere sundu.

Gece bu özel kıyafetleri giyen gönüllü mankenlerin Belediye Meydanı ve Kale arasında müzik eşliğinde yürüyüşüyle başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Bursa Yıldırım Belediye Meclis üyesi İsmail Tekin’in sunumuyla devam eden gecede, Bursa’dan gelen müzik ekibi ve sanatçıları güzel bir müzik ziyafeti sundu.

Gecede temsili kına gecesi etkinliği düzenlendi.

Bodrum’dan geceye davet edilen Bodrum Yörük Obası Derneği de etkinliğe ayrı bir renk kattı.

Dernek başkanı Perihan Tiriç ve eşi Mehmet Ali Tiriç Bodrum yerel oyunları eşliğinde güzel bir gösteri sundu.

Bodrum Kalesi kuzey hendeğinde düzenlenen geceye Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu, Bodrum Halk Eğitim Müdürü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bodrum’lu gönüllü mankenlerin profesyonellere taş çıkartırcasına başarılı bir grafik çizdiği gece geç saatlere kadar neşe içinde devam etti.

(Kaynak:Bodrumkapak.com)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.