Balkanların tarih kokan doğa harikası ülkesi: "Kuzey Makedonya"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Resmi adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlardaki en önemli ülkelerden birisidir. Coğrafi güzellikler açısından Avrupa kıtasının en özel bölgelerinden birisi olan Balkanlar; dağları, gölleri, nehirleri, sahilleri ve yumuşak havası hem yaşamak için hem de gezmek için oldukça idealdir. Binyıllar boyunca üzerinde önemli medeniyetleri barındırmış olması nedeniyle de tarihi yapılar ve farklı kültürlerle bezenmiştir. Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor oluşuyla da doğa, tarih ve kültür turizmi için gezginlerin ilk tercih ettiği ülkeler arasındadır. Ülkede Osmanlı ve Türk izleri halen canlılığını korumaktadır.

Kuzey Makedonya Bayrağı

Makedonya Cumhuriyeti, 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya, Güneydoğu Avrupa’da Balkanlar olarak ifade ettiğimiz bölgenin bir parçasıdır. Makedonya yüzölçümü 25.713 kilometre karedir. Makedonya komşuları, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan ve doğuda Bulgaristan’dır. Makedonya’nın başkenti Üsküp’tür, diğer önemli şehirleri, Manastır, Kumanova, Kalkandelen, Pirlepe, Gostivar ve Ohri’dir. Makedonya Bayrağı kırmızı zemin üzerinde bir güneş ve ışınları şeklindedir.

KUZEY MAKEDONYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Makedonya’da para birimi olarak Makedonya dinarı kullanılır. Makedonya, yaklaşık olarak iki buçuk milyon nüfusa sahiptir. Makedonya stratejik konumu sebebiyle tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan en önemlileri Roma ve Osmanlı medeniyetleridir. Bir nevi doğu ve batı sentezini oluşturan ülke önemli tarihi eserlere sahiptir. Kuzey Makedonya’nın resmi dili, güney Slavca dil ailesine mensup olan Makedoncadır. Ancak bunun haricinde ülkede Arnavutça, Türkçe, Romanca, Sırpça ve Boşnakça da konuşulmaktadır.

 KUZEY MAKEDONYA İKLİMİ VE HAVA DURUMU

  Makedonya, Ege ve Adriyatik denizleri arasında bulunsa da etrafı dağlarla çevrili olduğundan deniz etkisi ülke genelinde etkili değildir. Makedonya’nın iklimi bölgesel farklılıklar göstermektedir. Bazı bölgelerde karasal iklim görülürken bazı bölgelerde daha yumuşak ılıman bir iklim tipi görülmektedir. 

KUZEY MAKEDONYA GEZİLECEK YERLER

Üsküp

Üsküp Kalesi

Kuzey Makedonya’nın başkenti ve ülkenin en büyük şehri olan Üsküp gezilecek yerler içerisinde tarihi dokusuyla oldukça önemli bir yere sahiptir. Üsküp şehri, Vardar nehri yatağına kurulmuştur. Şehri ortadan ikiye ayıran nehir üzerinde birden fazla köprü bulunmaktadır. Bu köprüler arasında en önemlisi Üsküp’ün simgesi kabul edilen 13 Kemerli Taş köprüdür. Bu köprünün sonunda şehrin ünlü meydanı Makedonya Meydanı bulunmaktadır. Bu meydan heykellerle bezeli durumda olduğu için bu şehre Heykeller Şehri de denmektedir. Ayrıca geçmişi M.Ö 4000 li yıllara kadar dayanan ve şehre tepeden bakan Üsküp Kalesi ziyaret edilmesi gereken bir diğer önemli eserdir.

Üsküp’te alışveriş yapmak için gidilecek en güzel yer Üsküp Türk Çarşısı içerisinde bulunan Bedestendir. Bedesten, 15. yüzyıldan günümüze kalan kapalı çarşılardan bir tanesidir. Üsküp’te gezilmesi gereken diğer yerler Mustafa Paşa Camii, Makedonya Mücadele Müzesi ve Üsküp Şehir Müzesi’dir.

Ohri

Ohri

Makedonya Cumhuriyeti’nin güneybatısında, Ohri gölünün ise kuzey kısmında kurulmuştur. Şehrin ziyaret edilmesi gereken en önemli yeri kenarında bulunduğu Ohri gölü bölgesidir. Avrupa’nın en eski ve en derin gölü sayılan Ohri gölü UNESCO tarafından dünya mirası listesinde yer almaktadır. Ohri içerisinde görülmesi gereken bir diğer nokta Ohri Antik Tiyatrosu’dur ki; bu tiyatro Helenistik döneme ait olan tek tiyatro niteliğini taşımaktadır. Ohri şehrinde gezilmesi gereken diğer yerler, Samuel Kalesi (Ohrid Kalesi), SvetiJovanKaneo Kilisesi, NationalOhridMuseum, Saint Sophia’dır.

Bitola (Manastır)

Manastır Askeri idadisi

Makedonya’nın en büyük ikinci şehri konumunda olan Bitola (Manastır) şehri birçok ülkenin konsolosluk binasını barındırması sebebiyle Konsoloslar Şehri lakabıyla da anılır. Bitola ya da Manastır şehri içerisinden Dragon nehri akmaktadır. Yüzyıllar boyunca Manastır diye anılan şehir Osmanlı Devleti’nin elinden çıktıktan sonra Bitola diye anılmaya başlanmıştır.

Şehir, tarihi ve kültürü bakımından gezilmesi ve görülmesi gereken birçok yapıya sahiptir. Bunlar; Rumeli Beyler Beyi tarafından yaptırılan Haydar Kadı Camii, 2500 yıllık antik kent olan Heraklea’nın kalıntıları, Mustafa Kemal Atatürk’ün lise eğitimini aldığı Askeri İdadi’nin bugünkü hali olan Manastır Müzesi, İshak Çelebi Camii, St.Demetrius Kilisesi, Oto ve Etno Müzesi gibi yerler sayılabilir.

Krklino- Oto ve Etno Müzesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.