Arkeologlar Mısır´da hiç bilinmeyen bir Mısır kraliçesi buldular

Mısır Kralı Tutankamon´un mezarının ortaya çıkarılmasının 100. yıl dönümünde, arkeologlar Mısır Gize´de gömülü yüzlerce mezar ve mumya keşfetti.

Kral Tutankamon’un mezarından sadece bir taş atımı uzaklıkta, arkeologlar daha önce hiç bilinmeyen bir eski Mısır kraliçesinin piramidini ortaya çıkardılar.

Arkeologlar son iki yıldır Kahire’nin yaklaşık 32 kilometre güneyindeki Gize’deki bir arkeolojik alan olan Sakkara’da çalışıyorlar. Son zamanlarda, Kral Tutankamon’un hükümdarlığı sırasında (MÖ 1333’ten MÖ 1323’teki ölümüne kadar) en yakın generallerinden ve danışmanlarından bazılarına ait olabilecek bir tabut ve mumya koleksiyonu keşfettiler.

Kazıda çalışan ve daha önce Mısır Eski Eserler Bakanı olarak görev yapan Mısır bilimci Zahi Hawass, ‘‘Daha önce Sakkara’da bilinen gömülerin çoğu ya Eski Krallık’a ya da Geç Dönem’e aitti. Şimdi ise hepsi Yeni Krallık gömüleriyle birlikte, derinliği 9 ila 18 metre arasında değişen, birbirine bağlı 22 tünel bulduk” dedi. (Mısır İmparatorluğu olarak da bilinen Yeni Krallık dönemi, MÖ 16. yüzyıldan MÖ 11. yüzyıla kadar sürmüştü.)

Hawass, arkeologların, bu tünellerin içine gömülen, Yeni Krallık döneminden 300 tabut ile birlikte devasa bir kireçtaşı lahit bulduğunu açıkladı.

Araştırmacılar, daha önce kimliği bilinmeyen bir kraliçenin anısına bir piramit buldular.

Hawass, “Kraliçenin adının Neith olduğunu ve tarihsel kayıtlardan daha önce hiç bilinmediğini keşfettik. Tarih hakkında bildiklerimizi kelimenin tam anlamıyla yeniden yazmak, kayıtlarımıza yeni bir kraliçe eklemek harika” ifadelerini kullandı.

Kazı alanında bulunan tabut ve eski eserlerden oluşan bir seçki, Gize’de önümüzdeki yıl açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecek.

Şalom

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.