AFAD: Kastamonu'da sel sularına kapılan 6 kişi hayatını kaybetti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

AFAD’dan yapılan açıklamada, Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilendiğini, Kastamonu’da 6 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bartın’da kaybolan 1 kişi için ise arama çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. AFAD, yağışların bu akşam saat 18.00 civarında bölgede etkisini kaybedeceğini bildirdi.

DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesinin il bazında görev yaptığı; Türk Kızılay’ı tarafından sel bölgelerinde sıcak yemek, kumanya ve su dağıtımı yapıldığı da bildirildi.

Sel felaketinin yaşandığı illerdeki tahliye çalışmalarıyla ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı:

"Bartın; Ulus İlçesi Zaferköy Ağdacı Mahallesinde sel afeti sonrası 300 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Kastamonu; Cide İlçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti devam etmektedir. Sinop; Ayancık ilçesi Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Ayancık ilçesinden 2 Sahil Güvenlik, 2 Kara Kuvvetleri helikopteri ile tahliye çalışmaları devam etmektedir”

AFAD, Kastamonu ve Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında barınma hizmetinin verildiğini, Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 194 köye ve Sinop’ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilemediği aktarıldı.

Altyapı çalışmalarının devam ettiği ifade edilen açıklamada, Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiindeki bir köprüde göçük meydana geldiği, Kastamonu’da 2, Bartın’da 2 köprü yıkıldığı ifade edildi.

Yıkılan apartmanda arama kurtarma çalışması yapılıyor

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi nedeniyle yıkılan apartmanda arama kurtarma çalışması yapılıyor.

İlçede sel felaketinin ilk gününde bir bina tamamen yıkılırken yanındaki binada ise hasar meydana geldi.

Felaketin ikinci gününde ise başka bir binada daha kısmen hasar oluştu. Yıkılma tehlikesi bulunan iki bina, görevlilerce tahliye edildi. Yıkılan binada arama kurtarma çalışması yapılıyor.

Bozkurt'ta selde mahsur kalan vatandaşlar helikopterlerle tahliye ediliyor

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selde mahsur kalan vatandaşlar, helikopterlerle bulundukları yerlerden tahliye ediliyor.

Bozkurt ilçesinde etkili olan selin ardından arama kurtarma faaliyetleri AFAD, UMKE, Polis ve Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından sürdürülüyor.

Bölgede çok sayıda arama kurtarma helikopteri de çalışmalara havadan destek veriyor.

Selde mahsur kalan vatandaşlar Sahil Güvenlik, Jandarma ve Türk Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerle bulundukları yerlerden alınıyor.

Helikopterlerle Abana ilçe meydanına getirilen vatandaşlar, güvenli bölgelere yerleştiriliyor.

bozkurt.jpg

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selde mahsur kalan vatandaşlar, helikopterlerle tahliye edilerek Abana ilçesine getiriliyor / Fotoğraf: AA

Bartın’da çalışmalar sürüyor

Bartın'da 202 personel ile 13 araç, 7 ambulans, 1 mobil koordinasyon tırı, 84 iş makinası, 1 bot ve 1 motopomp, Kastamonu'da 475 personel ile 39 araç, 32 ambulans, 2 helikopter, 1 mobil koordinasyon tırı, 159 iş makinesi ve 4 motopomp, Sinop'ta da 455 personel ile 3 helikopter, 70 araç, 27 ambulans, 163 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp görev yapıyor.

Bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla AFAD'tan 141 personel ile bir arama köpeği, 23 araç, 7 bot ve 7 motopomp, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 17 personel ve 14 bot, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 8 tim (56 personel), 3 helikopter, 900 personel, 1 mobil mutfak tırı ve mobil komuta aracı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 3 helikopter, bir İHA, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Afet Tırı, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyeler tarafından da çok sayıda iş makinesi sevk edildi.

bartin.jpg

Bartın'da şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ile heyelanın yol açtığı hasar drone ile görüntülendi / Fotoğraf: AA

Bartın-Karabük kara yolu kontrollü olarak ulaşıma açıldı

Bartın'da sel nedeniyle kapanan Bartın-Karabük kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başladı.

Bahçecik mevkisindeki köprü ve menfezlerde dün sel yüzünden oluşan çökme nedeniyle kapanan yolda Karayolları ekipleri çalışma yürüttü.

Sel birikintileri ve molozların kaldırılmasının ardından yapılan dolgu çalışmasıyla yol yeniden ulaşıma açıldı.

Güzergahta kontrollerini sürdüren polis ekipleri, sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyarıyor.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

yol.jpg

Bartın'da sel nedeniyle kapanan Bartın-Karabük kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başladı / Fotoğraf: AA

Türk Kızılaydan yemek ve su dağıtımı

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde 77 personel/gönüllü, 7 ikram aracı ve 22 araç görev yapıyor. Bu kapsamda Türk Kızılay 500 sıcak yemek, 1050 kumanya, 1768 ikramlık malzeme, 1229 içecek ve 2 bin 434 su dağıtımı yaptı.

Vatandaşlar sel bölgesinden tahliye ediliyor

Bartın'ın Ulus ilçesi Zaferköy Ağdacı Mahallesinde sel afeti sonrası 300 afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi.

Kastamonu'nun Cide ilçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaş tahliye edildi. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti devam ediyor.

Sinop'un Ayancık ilçesi Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildi. Ayancık ilçesinden 2 Sahil Güvenlik, 2 Kara Kuvvetleri helikopteri ile tahliye çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Ayancık Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tamamı tahliye edildi, hastanede tedavi gören hasta bulunmuyor.

ayancik.jpg

Ayancık Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar helikopterle tahliye edilerek Sinop'a nakledildi / Foroğraf: AA

Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 180 köye ve Sinop'ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilemiyor.

Kastamonu'ya Samsun AFAD'dan bir mobil enerji aracı bölgeye sevk edildi. Sinop'taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun'dan jeneratör sevk edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgedeki yol ve köprü gibi altyapı unsurlarının onarılması amacıyla yeterli sayıda ekip, ekipman ve araç takviyesi yapıldı.

Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde göçük meydana geldi. Kastamonu'da 2, Bartın'da 2 köprü yıkılmış olup 3 ilde birçok köprü hasar gördü.

Yağışların bugün etkisini kaybetmesi bekleniyor

Sinop Ayancık ilçesine ulaşım köy yollarından sağlanıyor. Bölgede yürütülen çalışmalara Karayollarından 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamakta olup, itfaiye ekipleri su boşaltma çalışmalarını yürütüyor.

Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun'dan kamyon, lastikli ekskavatör, vidanjör, yükleyici ve lowbed görevlendirmesi yapıldı.

Kastamonu ve Sinop'ta bazı bölgelerde mobil şebeke kapsama sorunu yaşanmakta olup, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgeye ilave mobil baz istasyonu takviyesi sağlandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos'ta Bartın Ulus'ta 90 mm, Kastamonu Küre'de 198 mm, Pınarbaşı'na 167 mm, Azdavay'a 145 mm, İnebolu’ya 123 mm, Abana'ya 122 mm Bozkurt'a 117 mm, Sinop Merkezde 104,6 kilogram, Ayancık'ta 301,03 kilogram, Boyabat'ta 76,6 mm, Dikmen'de 54 mm, Erfelek'te 78,6 mm, Gerze'de 72,4 mm, Merkez'de 83,8 mm, Türkeli'nde 223,23 kilogram yağış düştü.

Yağışların bugün saat 18.00 civarında bölgede etkisini kaybetmesi bekleniyor.

AA, Independent Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.