ABD'nin Alabama ve Georgia Eyaletlerini Hortumlar Vurdu

ABD'nin Alabama eyaletini fırtına ve hortumlar vurdu. Eyaletin orta kesimlerinde arama kurtarma ekipleri kayıpları aramayı sürdürüyor. Fırtına nedeniyle Alabama'nın Autauga bölgesinde yedi kişi, Georgia eyaletinde de bir kişi hayatını kaybetti.

ABD’de Hortumlar Can Aldı

Yetkililer, ölü sayısının artabileceğini bildirdi. Dün meydana gelen hortumlar bölgede çatıların uçmasına ve büyük hasara yol açtı.

Bir yetkili, "Telefonda konuştuğumuz sırada yeni cesetlere ulaşıyoruz. Arama ekiplerimiz sahada çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Georgia eyaletinin Butts bölgesinde ise yetkililere göre bir arabaya düşen ağaç beş yaşında bir çocuğun ölümüne, bir yetişkinin ise ağır yaralanmasına neden oldu.

Selma, Alabama

Selma, Alabama

Ulusal Meteoroloji Dairesi, Alabama'nın orta kesimlerini en az beş hortumun vurduğunu doğruladı. Bunların en uzunu Selma kentinin güneybatısından Georgia-Alabama eyalet sınırına kadar izlendi.

Bugün meteoroloji dairesi sahaya birçok hasar tespit ekibi gönderdi. Meteorolojiden yapılan uyarıda sert rüzgarların ve dondurucu soğukların Cumartesi sabahına kadar devam edebileceği belirtildi.

Bölge şerif ofisine göre Autauga’da 50 kadar konut zarar gördü. Bazı kilise ve kurumlar gıda ve sıcak duş olanakları sunarak bölge sakinlerine kapılarını açtı.

Alabama Valisi Kay Ivey dün fırtınanın vurduğu Autauga, Chambers, Coosa, Dallas, Elmore ve Tallapoosa bölgeleri için acil durum ilan etti.

Selma, Alabama

Selma, Alabama

Alabama'da yaklaşık 20 bin haneye elektrik verilemedi. Komşu Mississippi ve Georgia eyaletlerinde de elektrik kesintileri yaşandı.

Meteorologlar Alabama ve Georgia'yı etkileyen hava olayının Meksika Körfezi'nden gelen ve iklim değişikliğinin tetiklediği sanılan alışılmadık derecede sıcak ve nemli havanın onlarca yıldır doğuya kayan hortumlarla birleşmesiyle oluştuğunu söylüyor.

Illinois Üniversitesi meteoroloji profesörü Victor Gensini'ye göre bu hava modeli hortum açısından ortalamanın üstünde hareketli bir yıl geçirilebileceğine işaret ediyor.

Uzmanlara göre hortumların oluşması için normalde çok yüksek seviyede olmayan iki bileşenin aynı anda yüksek seviyelerde olması gerekli. Bunlar ıslak ve dengesiz fırtınalarla rüzgar hızı ve yönünde çeşitli irtifalarda görülen farklılık.

Gensini, Alabama'da atmosferdeki nem oranının yılın bu zamanında olması gerekenin yaklaşık iki katı olduğunu, bunun da hortum oluşumuna neden olduğunu kaydetti.

Sıcak ve nemli havanın Meksika Körfezi'nden geldiğini söyleyen uzman bunun iklim değişikliğinin bir işareti olduğunu kaydetti.

Reuters ve VOA Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.