Güney Kore’de köpek yemek yasaklanıyor

Güney Kore'de hayvan haklarına yönelik farkındalığın artmasıyla birlikte eski bir gelenek olan köpek eti tüketimi ülke içinde ve dışında tepkiyle karşılanıyor. Tartışmalara son vermek amacıyla, köpek eti yemeyi yasaklayan bir yasa tasarısı parlementoya sunuluyor.

Güney Kore, hayvan hakları konusunda artan farkındalıkla birlikte köpek eti yemeyi yasaklamayı ve bu eski gelenekle ilgili tartışmalara son vermeyi hedefliyor.

Kore’de uygulanan köpek eti yeme geleneği acımasızlığı nedeniyle yurt dışından eleştiriler alırken, yurt içinde de özellikle genç nesil tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İktidardaki Halk Gücü Partisinin politika şefi Yu Eui-dong, 17 Kasım’da hükümet yetkilileri ve hayvan hakları aktivistleriyle yaptığı bir toplantıda, “Köpek eti tüketimine son vermek için özel bir yasa çıkararak bu konudaki sosyal çatışmalara ve tartışmalara son vermenin zamanı geldi” dedi.

Hükümetin ve iktidar partisinin bu yıl içinde yasağın uygulanması için bir yasa tasarısı sunacağını belirten Yu, iki partinin de desteğini alması beklenen tasarının parlamentodan geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Reuters‘ın aktardığına Tarım Bakanı Chung Hwang-keun, toplantıda yaptığı konuşmada hükümetin yasağı hızlı bir şekilde uygulayacağını ve köpek eti endüstrisinde faaliyet gösterenlere işletmelerini kapatmaları için mümkün olan azami desteği sağlayacağını belirtti.

Daha önce denendi, olmadı

First Lady Kim Keon Hee köpek eti tüketimini şiddetle eleştiriyor ve eşi Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol ile sokaklarda yaşayan köpekleri sahipleniyor.

Köpek eti karşıtı yasa tasarıları, sektörde yer alanların protestoları ve çiftçiler ile restoran sahiplerinin geçim kaynaklarına ilişkin endişeler nedeniyle geçmişte başarısız olmuştu. Önerilen yasak, üç yıllık ödemesiz dönem ve işletmelerin bu ticaretten çıkması için mali destek içerecek.

Kore yarımadasında çok eski bir uygulama olan köpek eti yemek, yaz sıcağıyla baş etmenin bir yolu olarak görülüyordu.

Köpek etinin tüketimi ülkede eskiye nazaran çok daha nadir olsa da, bazı yaşlı kesimlerce hâlâ bu et tüketiliyor ve bazı restoranlarda servis ediliyor.

‘Bir rüya gerçek oldu’

Fotoğraf: AP

Hayvan hakları grupları yasağa ilişkin tasa tasarısını memnuniyetle karşıladı. Humane Society International yaptığı açıklamada “Bu zulmü sona erdirmek için çok sıkı kampanya yürüten herkes için bir rüya gerçek oldu” ifadelerini kullandı.

Hükümet verilerine göre Güney Kore’de yaklaşık 1,150 köpek yetiştirme çiftliği, 34 kesimhane, 219 dağıtım şirketi ve köpek servisi yapan yaklaşık 1,600 restoran bulun

Gallup Korea’nın geçen yıl yaptığı bir ankete katılanların yüzde 64’ü köpek eti tüketimine karşı çıkıyordu. Ankete katılanların sadece yüzde 8’i önceki yılda köpek eti yemişti. 2015’te ise bu oran yüzde 27’ydi.

REUTERS, Yeşil Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.