Yeryüzünde insanların çoğu çocukluktan itibaren değersizleştirilmiş olduğu için, herkes değersizlik duygusuna sahiptir.

Neden değersizleştirilmiş? Çünkü ebeveynler çocukları başka türlü kontrol edip yönetemezlerdi. Toplumda çıkar gruplarının da bunun devamında yetişkin insanlara yaptığı şey budur.

Değersiz hisseden insan yetersiz de hisseder ve acı çeker. Yetersiz hisseden kişi, kendisini değerli hisseden az sayıdaki insana karşı öfke ve nefretle dolar, çünkü kendini onlardan aşağı hisseder. Aşağılık kompleksi onu intikam almaya yönlendirir. Bu yıkıcı davranışlar ise daha çok acıya neden olur.

Bu kaostan tek çıkış yolu değişimdir. İlk yapılacak şey, kişi bir Değişim Uzmanına başvurmalı ve düzenli olarak değişim tekniklerini uygulamalıdır. Aksi halde birey kendisini değiştirmezse asla daha değerli hissedemeyecektir.

Değersizliğin değerliliğe dönüşmesi için neler değişmeli?

Önce kişilik değişmeli! Gerçek dışı olan, sonradan oluşturulmuş yapay kişilik değişmeli, olmadığı şey olmaya çalışmamalı kişi!

İkinci olarak; birey kendisiyle savaşmaktan vazgeçmeli! Kişi kendisine karşı daha bütünsel yaklaşmalı, tüm özelliklerini, beğenmediği yanları da dâhil kabul etmelidir. Yani kendisiyle barışmalıdır! Sonrasında kendisinde beğenmediği tarafları yapabildiği kadar değiştirmeye başlayabilir.

Üçüncü olarak; kişi geçmişiyle barışmalı, geçmişten gelen her şeyi kabul etmelidir. İnsan bütün davranışlarının sorumluluğunu almalıdır. O, aptal insanların suçlamalarını ve yargılamalarını kale almamalıdır.

Dördüncü değişmesi gereken şey; birey herkes tarafından sevilme ve ilgi görme isteğinden vazgeçmelidir! Herkes tarafından ilgi görme ve sevilme çabalarından vazgeçince, onu olduğu gibi kabul edip seven insanlarla yetinecek, bu da kendisinin değerini artıracaktır.

Beşinci şey; onay ve kabul edilme arayışları bırakılmalı! Bunlar kişinin değerli olmasını sağlayamaz. Bu dışsal onay ve kabul kimseyi değerli yapmaz. Bu gerçeği görmek gerekir.

Altıncı; değersiz olduğu düşünülen kimselere yaklaşımı değiştirmek gerekir! Kişi onu seven ve değer verenlere değersiz çöp gibi davranır, çünkü kendisi gibi değersiz olduğunu düşünür. Bu hatalı yaklaşım değişmeli ve kişi onu seven insanlara değer vermelidir.

Yedinci şey; tek taraflı ilişkiler ya eşitlenmeli ya da bitirilmelidir. Tek taraflı demek, değerli olduğunu düşündüğün insana her türlü fedakârlığı yapmak ama bu insanların asla verici olmaması durumudur.

Sekizinci; iltifat almaya çalışmak için çabalamak ve böylece geçici olarak mutlu olma eğilimi değişmelidir. Mutlu olmak için şov yapmak, ilgi çekmek ve iltifat almak insanı bir süreliğine mutlu edebilir ama sonra insan tekrar mutsuz olur.

Dokuzuncu; koşullu değer verenlere karşı tutum değişmelidir. Yani birey beklentileri ve koşulları karşıladığı zaman değer verenler sayesinde değersizlik duygusundan kurtulmaya çalışır. Fakat bunun yerine öz değerini yükseltmek için fedakârlık yapmalıdır.

Onuncu şey; değerli olmak için başka insanlara bağımlı olma alışkanlığı değişmelidir. İnsan doğuştan değerlidir, başkasına ihtiyaç yoktur.

On birinci şey; değersizlik duygusuna karşı tutum değişmelidir. Değersizlik doğuştan gelen değil, sonradan çevre tarafından oluşturulmuş bir olgudur. Değişim teknikleriyle dönüştürülebilir.

On iki; başkalarının gözünde değerli olma çabası bırakılmalıdır. Değerli hissetmek için başkalarının gözüne girmeye çalışmak yerine kendine dönerek öz değerini artırmalıdır.

On üçüncü madde; insanlarla ilişki kurma tarzı değişmelidir. Birey yalnızca ondan üst statüde olanlarla değil, ona eşit veya daha düşük statüde olan kişilerle de ilişki kurmalıdır. Bu kişiler onun değerini daha iyi anlar.

On dört, hata yapma konusuna yaklaşım değişmelidir. Hata yapmak kişiyi değersiz yapmaz, herkes hata yapar. Hataları örtbas etmeye çalışmak yerine kabul etmeli, özür dilemelidir. Bu tür tavır onu daha değerli yapar.

On beş; birey modunu “her şey başkaları için” veya “her şey benim için” modundan, “her şey ben ve başkaları için” moduna değiştirmelidir. Kendine ve insanlara gösterilen sevgi dengelenmelidir.

On altıncı ve sonuncusu; insanlara karşı olan tutum değişmelidir. Kişi ilk tanıştığı insanı değerlendirirken acele etmemeli, yeterince tanıdıktan sonra ona değer biçmelidir.

Dünya Değişim Akademisi bu dönüşümü sağlayabilmek için bilimsel yöntemler sunmakta.

Bazıları şöyle: “İlgi Görme Alışkanlığından Özgürleşme”, “Kendinle Barış Sanatı”, “Öz değer Eksikliğinden Özgürleşme”, “Hata Yapma Korkusundan Özgürleşme”, “Bağımlılıktan Özgürleşme”, “Sevgi Sanatı”, “Aşağılık kompleksinden Özgürleşme Sanatı” ve daha pek çokları…

Kendini Değiştir Dünyan Değişsin, Dünyanı Değiştir Dünya Değişsin!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.