Çevreye uydudan takiple koruma kalkanı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Hafriyat ve inşaat atığı taşıyan 930 kamyonu uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı ile takip altına alan Büyükşehir Belediyesi, atıkları kaçak olarak doğal ortama bırakan 11 kişi ve kuruluşa toplam 1 milyon 807 bin 892 TL para cezası kesti.

Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren, su, kanalizasyon, yağmur suyu hatları ve dere ıslah çalışmalarının yanında büyük ölçekli yeni yeşil alanları kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan doğayı kirletici unsurlara karşı da yoğun bir mücadele veriyor. Özellikle dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi’nce 32 adet hafriyat depolama, 5 adet tarımsal amaçlı depolama, 7 adet proje kapsamında dolgu alanı, 8 adet geri kazanım kırma eleme tesisi ve 5 adet nebati toprak geri kazanım tesisi oluşturuldu. Alt ve üst yapı çalışmaları sonucu oluşan hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı ve asfalt atıkları öncelikli olarak kaynağında değerlendirilirken, artan atıklar yine öncelikli olarak geri kazanım tesislerine yönlendirilerek hafriyat depolama sahalarında bertaraf ediliyor.

Uydudan takip

Sorunlara kaynağında ve etkin müdahale için hafriyat taşıyan araçların Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi’ alması gerekirken, bu belgeyi almak isteyenlerin ise araç takip sistemine girmesi gerekiyor. UKOME kararıyla hafriyat taşıyan araçlara, uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırılması zorunluluğu getirilirken, bugüne kadar 930 adet kamyon GPS’le takibe alındı. Gerek uydu takibi gerekse saha denetimlerinde kaçak olarak hafriyat dökümü yaptığı tespit edilen kişilere 72 bin 197 TL ve firmalara da 216 bin 591 TL para cezası uygulanıyor. Bu yılın ilk 8 ayında kaçak döküm yaptıkları tespit edilen 11 kişi ve firmaya toplam 1 milyon 807 bin 892 TL para cezası kesildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.