Bursa’da kapanan müze binaları derneklere tahsis edildi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Sağlık Tarihi Müzesi, iki yıl sonra küçülme politikası gerekçesiyle kapanarak Atıcılar Geleneksel Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne bırakıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan üç müze, belediyenin küçülme politikası kapsamında açılışlarından iki ya da üç yıl sonra kapandı. Belediyenin mülkiyetinde olan Sağlık Tarihi Müzesi binası, belediye kararıyla Atıcılar Geleneksel Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne, eski Nakış Müzesi binası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bırakıldı. Bursa Bıçak Müzesi binası ise mülkiyet sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.

BURSA SAĞLIK TARİHİ MÜZESİ TIP BAYRAMI’NDA AÇILMIŞTI

Türkiye’nin ikinci, Anadolu’nun ilk Sağlık Müzesi Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, 14 Mart 2018’de Tıp Bayramı’nda ziyarete açılmıştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine kalan Osmangazi ilçesinin Pınarbaşı Mahallesi’nde bulunan Yerkapı Konağı, restore edilerek belediye tarafından müze olarak hizmete sunulmuştu. Müze envanterinin oluşmasında katkısı olan Dr. Ceyhun İrgil, “Bu müzenin yaşamasını diliyorum” diyerek Bursalılara müzeye sahip çıkmaları çağrısında bulunmuştu. Dr. İrgil, bazısı kendisine ait olan ve bazısı da hastaneler, eczaneler ve sağlık alanında çalışan kişilerden topladığı müze envanterini yıllar süren çabasıyla oluşturmuştu.

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi'nin açılışından sonra Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Dr. Ceyhun İrgil müzeyi geziyor.

BELEDİYENİN KÜÇÜLME POLİTİKASI KAPSAMINDA MÜZELER TAŞINDI

Sadece iki yıl sonra Şubat 2020’de belediyenin küçülme politikası kapsamında Bursa Sağlık Tarihi Müzesi envanteri, Kent Müzesi’ne taşındı. Pandemi döneminin başlamasıyla birlikte sergilenmeye devam eden Sağlık Tarihi Müzesi envanteri, “Büyük Kent Müzesi” projesi kapsamında Kent Müzesi binasının tadilata gireceği gerekçesiyle kaldırıldı. Bunun üzerine Dr. Ceyhun İrgil, kendisine ait olan müze envanterini geri istedi.

Belediyenin küçülme politikası kapsamında Sağlık Tarihi Müzesi dışında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve 3 Ekim 2017’de ziyarete açılan Bursa Bıçak Müzesi envanteri Kent Müzesi’ne, 4 Temmuz 2018’de hizmete açılan Nakış El Sanatları Müzesi’nin envanteri de Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ne taşındı.

Bursa Bıçak Müzesi binası, mülkiyet sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.

BOŞALTILAN MÜZE BİNASI DERNEĞE BIRAKILDI

Merkezden uzak kalmış yerlerde açılan ve ziyaretçi sayısı az olan müzelerdeki envanterlerin taşınmasının gerekçesi Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşmak ve ekonomik maliyetler olarak belirtildi. Belediyenin kiracısı olduğu Bursa Bıçak Müzesi’nin binası, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bırakıldı. Mülkiyeti belediyeye ait olan Sağlık Tarihi Müzesi ve Nakış Müzesi’nin binalarının satışının gerçekleştirilip belediyeye gelir sağlanması amaçlanmıştı. Fakat amaçlanan olmadı.

Büyükşehir Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan önergeyle Sağlık Müzesi binası hakkında Atıcılar Geleneksel Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında iş birliği protokolü yapıldı. 22 Ekim 2020’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı iş birliği protokolü raporu 18 ret 75 kabul oyuyla Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Eski Nakış Müzesi binası 16 Şubat 2021’de 8 ret 56 kabul oyuyla Belediye Meclisi’nde alınan kararla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na tahsis edildi.

SAĞLIK TARİHİ MÜZESİ ENVANTERİ NİLÜFER’E TAŞINIYOR

14 aydır Atıcılar Geleneksel Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin kullanımda olması gereken Sağlık Müzesi binasında hiçbir faaliyet yok. Pınarbaşı Mahalle Muhtarlığı’ndan alınan bilgiye göre, bina kapalı vaziyette duruyor.

Öte yandan Dr. Ceyhun İrgil, müzedeki envanterin ayrı bir yerde sergilenmesi talebiyle Nilüfer Belediyesi’ne ulaştı. Nilüfer Belediyesi, İhsaniye Mahallesi’nde müze envanterinin sergileneceği yer için çalışmalarını sürdürüyor.

DuvaR - Özel

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.