Merhaba Gençler,

Merhaba Genç Düşünen Arkadaşlar, 

Bugün de şu sözleri öğrenelim ve hayata bir farklı yaklaşalım!

1.Hz. Mevlana'nn dediği gibi  "Însanda güzel olan yüzdür. Yüzde güzel olan gözdür. Ama insanı insan yapan ağzından çıkan sözdür." Bizlerde ağzımızdan çıkan her söze dikkat edelim. İnsanların kalplerini kırmayı alışkanlık haline getirmeyelim ve gönülleri fethetmek için nezaketten ayrılmayalım.

2.Ebner von Eschenbach'ın belirttiği gibi "İnsan ne öğrenirse gençliğinde öğrenir, yaşlılığında da anlar." Onun için genç iken daha çok okumak daha fazla öğrenmek gerekir. Öğrenmeyi de hayat boyu öğrenmek olarak algılamalıyız.

3.Clearence S.Darrow' un belirttiği gibi "Yirmi yaşındaki insan, dünyayı değiştirmek ister, yetmiş yaşına gelince, yine değiştirmek ister, ama bu işi yapamayacağını bilir." İşte tecrübe dediğimiz şey budur. Her alanda acemi olabiliriz fakat her birimiz alanında en iyi en usta en öğretici ve en iyi beceri sahibi olmalıyız ki toplumumuza ve insanlığa katkıda bulunabilelim.

4.Günümüzde insanların başkasının sırtından geçinen bir davranış içinde olduğuna hepimiz şahit olmuşuzdur. Öyleyse Bizler Ne yapmalıyız. Bakın Nietsche'nin "Kendi Omuzuna Tırman; başka nasıl yükselebilirsin ki!.." fikrini uygulamalıyız! Özellikle de yaşadığımız bu yeni dünya düzeninde!

5.Her iş alanında çalışan zirveye ulaşan insanların tümünde farkedilmeyen bir anlayış vardır. Herkesi memnun etmek gibi bir davranış sergilemek. Herbert B.Swope bu konuya şöyle açıklık getiriyor. "Başarısızlığın formülü, herkesi mutlu etmeye çalışmaktır." Bundan dolayı herkesi mutlu edemeyiz ama memnun edebilirsiniz!

6.Birçok insanın 'benim ilkelerim var, prensiplerim var' şeklindeki sözlerini çoğu kez duyarsınız ve hemen inanıverirsiniz. 'Ben prensiplerime göre hareket ederim' diyen birine... Kim Hubbert diyor ki, Eğer biri "Benim için para önemli değil, prensipler önemlidir." diyorsa, bilin ki önemli olan paradır. Çünkü günümüzde iş ahlakı zaafa uğramış her insan paraya endeksli bir çalışma içine girmiştir. İlkeleriyle hareket edenler de toplum da parmakla sayılacak kadar azalmıştır!

Onun içindir ki 12.Yüzyilda Ahi Evran'ın kurduğu 'cömertlik ve kardeşlik felsefesi'ne Hak, Adalet ve Hakkaniyete saygı esasına dayalı "Ahilik" kültür mirasının yaşatılmasına ihtiyaç vardir. Ahiliği törenvari kutlamalar yerine üretimde sağlamlık, ekonomide paylaşma, iş ahlakının yerleştirilmesi, kaliteli ürüne önem vermek, kalitenin kontrolü ve ombudsmanlığın yaygın hale getirilmesi, üretime ağırlık vermek, akıl ve sabırla çalışıp 'Bizi geçen Bizdendir' deyip, kapısını sofrasını açanların, gözünü ve elini kötülüklerden koruyanların çoğaldığı, kişilikli, kimlikli bir toplum yaratmaktır.

Her yer de her zaman cesaretimizi, azim ve çalışmayı bırakmayalım. Bilelim ki işleyen demir ışıldar. Çalışan insan her zaman topluma yarar sağlar. Hak aşığı olan Ahi Evran bizlerin de ilkesi olan "Elinle koymadığını götürmeyesin, kimin ayıbını görürsen örtesin, hayır işlerde elinden geleni yapmakta kusur etmeyesin." der. İnsanları, esnafı, tüccarı dürüstlük ve iyi iş ahlakı eğitimine tabi tutar. Günümüzün Ahisi de yıkan değil, toparlayan, denge ve düzen kuran olmalıdır!

Arkadaşlar, insan aslında medeni tabiatlı yaratılmıştır. Hiç kimse ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamaz. Her insanın diğer insana ihtiyacı vardır. 'Gönül insanı' olmak, inadığımız doğrularla yaşamak, adil davranış sergilemek, emek ve alınterine saygılı olmak, dayanışma ve yardımlaşmayı sürekli hale getirmek, yòresel kültürel değerleri korumak her birimizin üzerinde duracağı dikkat edeceği hususlardır.

Son söz olarak; çalışmalarda, etkinliklerde, "erkek kadın sorulmaz işlerde, noksanlık eksiklik varsa o senin gözünde" diye de insanlarımızda uyarıcı ruhun yeniden canlandırılması, toplumun sağlıklı yapısına büyük bir katkıdır.

Hepimizin umudu gittikçe çoğalan, işsiz, aşsız olan gençlerimize çare olmak ve yeni bir medeniyet öncülüğü yapmaktır.

Sonuç olarak, "HER BAŞARILI İNSANIN BİR PLANI, PROĞRAMI, ÇALIŞMASI; HER BAŞARISIZ İNSANIN DA BİR MAZERETİ VARDIR."..

Ankara, 4.01.2021

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.