Kapı komşumuz Suriye’de iç savaştan bu yana yaşanan insanlık dramı giderek daha da kötüleşiyor. Dünya kamuoyunun Suriye’deki açlık, hastalık ve çocukların geleceği konusunda endişeli. Ancak, şu ana kadar yaşananlara bir çözüm de bulunmuş değil.

Kapı komşumuz olması nedeni ile Türkiye’den Suriye üzerine tek çıkış kapısı olan Çilvegöz bu nedenle yeniden gündeme geldi.

Zaten iç savaştan bu yana Çilvegöz sınır kapısından her türlü insani yardım Suriye’ye ulaştırılıyordu.

Birleşmiş Milletler insani yardım yetkilileri, Suriye’ye geçiş yapılan tek kapı olan Cilvegözü’nün bir yıl daha sınır ötesi yardım operasyonları için açık kalması gerektiği, aksi takdirde büyük bir insani krizin yaşanacağı uyarısında bulundu.

Açık söyleyelim:

Türkiye, bunsan sonra Suriye’de bir insani krizin yaşanmasına asla izin vermez. Bu konuda da oluşturulacak bir komisyonla sorunların çözüm yoluna gidilmesine yardımcı olacaktır.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Tomson Phiri, Güvenlik Konseyi’nin sınır kapısından yapılan yardım operasyonlarıyla ilgili kararının yenilenmesinin oldukça kritik bir karar olduğunu belirterek, “Suriye’ye insani yardım ulaştırılan tek sınır kapısının kapanması halinde milyonlarca kişinin hayatı tehlikeye girer" dedi.

Şurasını unutmamak gerekiyor:

Rusya, halen Suriye üzerinde etkinliğini koruyor. Öyle sanıyoruz ki, Suriye’ye açılan bu kapıdan istenilmeyen bazı malzemelerin de yardım paketleri altında burada rejim karşıtı güçlere ulaştırıldığı istihbaratı Rusya’yı rahatsız ediyor. Yapılan vetonun altında bu gerçeği aramak gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi’nde üç buçuk saat süren, Türkiye’den Suriye’ye Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden yapılan uluslararası yardım operasyonlarının bir yıl daha uzatılması konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. 10 Temmuz’da sona erecek Güvenlik Konseyi kararını, daimi üye Rusya veto etmişti.

Sözcü Phiri, 2,4 milyon kişinin gıda dahil olmak üzere bütün temel ihtiyaçlarının tek sınır kapısından BM ve ortakları tarafından sağlandığını, bölgede yaşayan Suriyelilerin bu yardımlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, Bu kişilerin çoğunluğunu birçok kez yerinden edilen, oldukça zor şartlarda yaşayan kadın ve çocuklar oluşturuyor. Dünya Gıda Programı’nın Suriye’ye gönderdiği yardıma ulaşan kişilerin yüzde 30’u ülkenin kuzeybatısında yaşıyor. Tüm bu insani yardım ise tek bir sınır kapısından yapılıyor. Bugün tahminen 12,4 milyon Suriyeli güvenli gıdaya erişim sağlayamıyor. Suriye nüfusunun yüzde 60’ı bir sonraki gün ne yiyeceğini ve gıdaya ulaşıp ulaşamayacağını bilmiyor. Gıda fiyatları sürekli artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarındaki artış yüzde 247’ydi. Suriyeli ailelerin büyük çoğunluğu yıllarca süren çatışmalardan sonra tüm birikimlerini tüketti. Şu anda temel gıda maddelerini satın alacak durumda değiller” diyerek ülkedeki sıkıntıların boyutunu dile getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Christian Lindmeier de, sınır kapısından yapılan insani yardımla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararının bir yıl daha uzatılmaması halinde, Suriyelilerin gıda, hijyen, ilaç, tıbbi malzeme gibi yardım malzemelerine ulaşamama dışında, diğer bulaşıcı hastalıklar ve Corona virüsü başta olmak üzere, ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2014 yılında sınır kapılarından Suriye’ye insani yardım ulaştırılmasıyla ilgili kararının bir yıl daha uzatılması için yeniden toplanması bekleniyor.

Türkiye şu anda bu konuda kilit ülke konumunda.

Öyle sanıyoruz ki, kapının açık kalması için Türk yetkililerin ikna edilmesi gerekiyor. Bu konuda BM’den bir heyetin de yakında Ankara’ya gelebileceğini düşünüyoruz. Kapı gündeme geldiğinde Türkiye’nin yaşadığı bazı olumsuzlukların da gündeme alınması gerektiğini düşünüyoruz.

.

Bir de şu var:

Halen Türkiye sayıları 4 milyona ulaşan Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu sığınmacı sorununa da çözüm bulmak için yoğun çaba göstermelidir. Yıllardır bu yükü taşıyan Türkiye’ye bu konuda gereken ve beklenen yardım ve desteklerin de yetersiz kaldığını özellikle vurgulamak istiyoruz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.