Suriye’deki İdlib sorununun çözümü konusunda Rusya ve Türkiye gelecek için umutlu. Rusya Lideri Putin “Kimse ile savaşmaya niyetimiz yok” derken, Milli Savunma Bakanı Akar da “Türkiye Rusya ilekarşı karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yoktur “ açıklamasında bulundu.

Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da konu hakkındaki açıklamalarında Rusya ile çatışmak istemediklerini dile getirmişti.

İdlib konusunda şu ana kadar sağduyulu hareket ediliyor.

Sorun nasıl çözülür bunu ilerleyen zaman içinde hep birlikte göreceğiz.

Ancak, İdlib konusunda Türkiye’nin de Rusya’nın geri adım atmaya niyeti yok.

Şimdi, İdlib konusundaki son gelişmelere göz atalım. Her iki taraftan yapılan açıklamalar İdlib sorununun kolay kolay çözülemeyeceğini de gösteriyor.

Türkiye'nin, Bahar Kalkanı Harekatı'nı başlatmasıyla birlikte Suriye ordusuna ait uçakların düşürülmesinden sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir mesaj yayınlandı.

Esad rejiminin Türk askerine düzenlediği saldırının ardından Türkiye'nin başlattığı Bahar Kalkanı Harekatı Suriye ordusuna büyük zararlar verirken, orduya ait uçakların düşürülmesiyle Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye'deki Rus kuvvetlerinin komutanlarından General Oleg Zhuravlev, Esad rejiminin İdlib hava sahasını Türkiye'ye kapattığını duyurarak, "Bu şartlar altında bölgede görev yapan Rusya Kuvvetler Grubu, Suriye semalarında Türkiye'nin hava uçuşlarına dair güvenliğini garanti edemez" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın hiçbir ülke ile savaşa girme niyetinin olmadığını ancak savunma alanında yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Rus basınında muhabirlerin sorularını cevaplayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin İdlib bölgesinde yaşanan gerilimin ardından önemli açıklamalarda bulundu. "Kimseyle savaşa girme gibi bir niyetimiz yok" ifadelerini kullanan Putin, Rusya'nın savaşa hazırlanmadığını, kimsenin aklına da savaş fikrinin gelmemesi için elinden geldiğini yaptığını söyledi.

Rusya'nın savunma alanında yatırımlarına devam edeceğini kaydeden Putin, "Savunma bütçesi olarak dünyada 7. sıradayız. ABD, Çin, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa ve Japonya'dan daha az savunma bütçemiz var. Harcamalarımız her yıl düşerken diğer ülkelerde artıyor" dedi.

Rusya'nın başka ülkeleri takip eden ülke konumundan çıktığını söyleyen Putin, kendi savunma yatırım ve üretimleriyle takipçi konumundan çıkıp diğer ülkeler tarafından takip edilen konuma ulaşıldığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 27 Şubat'ta idlib'deki menfur saldırının ardından başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı'nın başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı. Akar, "Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi bir niyetleri ya da maksatları olmadığını dile getirerek, "Niyetimiz rejimin katliama son vermesi, radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geceyi Hatay'da sınırın sıfır noktasındaki Taktik Komuta Merkezi'nde geçirdi.

Sabahın ilk ışıklarına kadar İdlib'deki faaliyetleri, rejim hedeflerine yönelik operasyonu sevk ve idare eden Akar, "Milletimize ve hudutlarımıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelemizi ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı içerisinde azim ve kararlılıkla sürdürmekteyiz" diye konuştu.

Görünen şu:

Esad güçleri daha önce ele geçirdikleri, yerlerden çekilmemekte direniyor. Onca verdikleri kayıplara rağmen direnme sürüyor.

Esad güçlerinin Rus komutanlarca yönetildiği, Türk gözlem noktalarının rejim güçlerince çembere alınmasında da Rusya’nın rolünün olduğu söyleniyor.

Bahar Kalkanı Harekatı’nın bundan sonraki kısmına Rusya’nın nasıl tepki verip vermeyeceği de merak konusu. Bu konuların da yapılan görüşmelerle olumlu sonuçlanabileceğini düşünüyoruz.

Her zaman söylediğimiz gibi sağduyu galip gelsin.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.