Rusya, 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye uçuş seferlerini iptal etmişti. Gerekçe olarak da artan vaka sayılarını gösterdiler. Daha sonra yapılan açıklamada “Değerlendirme yapıldıktan sonra karar verilecek” denildi.

Konunun siyasi olduğu söylendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada “Ortada siyasi neden yok” açıklamasında bulunmuş, Rusya ile olan ilişkilerimizde herhangi bir sarsıntı olmadığına vurgu yapmıştı.

Rusya- Ukrayna anlaşmazlığı, Türkiye’nin Ukrayna ile yakın ilişkisi Amerika’ya kucak açması öyle görünüyor ki Rusya’da büyük rahatsızlık yarattı. Rusya da alınan bazı kararlarla Türkiye’ye aba altından sopa göstermeye başladı. Bunun başka bir adı yok.

Ancak sızan haberler konunun siyasi nedenlerle alındığı ortaya çıktı. Biz de “Rusya oyun oynuyor. 1 Haziran’dan sonrası için de tünelin uçunda ışık görünmüyor” demiştik.

Çünkü Rusya, vatandaşlarına “Tatilinizi içeride yapın” çağrısı yaptı. Mısır’ı adres gösterdi. Mısır ile turizm alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Hatta o tarihlerde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Kahire’de çeşitli temaslarda bulunuyordu.

Bazı Rus turistlerin de Yunanistan ve adalara yönlendirilmeye çalışıldığı biliniyor.

Rusya’dan Türkiye’ye uçuş yasağının biteceği tarih “teorik olarak” 1 Haziran görünse de Rusya’daki turizm sektöründe “Türkiye’deki bu koronavirüs tablosuyla 1 Haziran’da uçuşlara izin verilemez” yorumlarının öne çıkıyor olması Rusya’nın kıvırmaya başladığını gösteriyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitri Gorin, 18 Nisan Pazar günü itibarıyla 40 bin organize tur alan ve 50 bin bağımsız – transit Rus turistin Türkiye’de bulunduğunu, şu an önceliğin onların dönüşlerini organize etmek olduğunu vurguladı.

İzvestiya Gazetesi’nin görüştüğü uzmanların çoğu, 1 Haziran’dan itibaren Türkiye ile uçuşların yeniden başlamasının, şu anki tabloyla “gerçekçi olmadığı” görüşündeler.

Rusya Tur Operatörleri Birliği Birinci Başkan Yardımcısı Vladimir Kantoroviç, “Deneyimlerimize dayanarak, normalleşme için vakanın yarıya düşmesi gerektiğini biliyoruz, ancak bu kadar hızlı düşmeyeceğini görüyoruz” dedi.

Hesaplar ve bundan sonra nelerin yapılacağı çok öncelerden yapılmış.

Kantaroviç, Türkiye’nin Haziran ayına kadar açılmayacağına, turizm pazarının umutlarını Mısır’a bağladığını düşünenler arasında.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rusya’nın bu konuyu öncelikle gündem maddesi yaptığını açıklamasının ardından sektör, bu ülkeyle uçuşlara kısa zamanda yeniden başlama olasılığını yüksek görüyor.

Rusya Tur Acentaları Birliği Direktörü Natalya Osipova, diğer ülkelerden turistler Türkiye’ye gelmeye devam ederse; vaka sayısını kısa sürede azaltma ihtimalinin düşük olduğunu savundu.

Osipova, “Türkiye’nin önünde iki seçenek var: Ya turist akışını yaza kadar sınırlamak ve vaka sayısını düşürmek ya da tüm yaz sezonunu kaybetmek. Çünkü ülkeye girişten 72 saat önce alınan PCR testi, bu süre zarfında bir kişinin enfekte olmadığını ve virüsü ülkeye getirmediğini garanti etmiyor” dedi.

İşte tam kıvırma buna denir.

Rus turistler göre hazırlık yapan Antalya ve Alanya’da bazı otellerin açılışı ertelendi. Bazı oteller ise iç turizme yöneldi. Sıkıntının yaz aylarına doğru daha artabileceği ifade ediliyor.

Eğer Rus turist gelmezse 2020 sezonunu büyük kayıplarla kapatan sektör 2021 sezonunu da “kayıp yıl” olarak tarihe gömecektir. Ukrayna’dan gelen ve gelecek olan turistlerin ise açığı kesinlikle kapatamayacağı sektör temsilcilerince dile getiriliyor.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.