Son yıllarda Rusya ve Ukraynalı turistlerin Antalya dışında en çok Bodrum’a ilgi duymaları, Bodrumlu turizmcileri sevindiriyor.

Türk turizmi için İngiltere ve Almanya ne kadar önemliyse Rusya ve Ukrayna da o kadar önemlidir. Özellikle Antalya’yı mesken tutan Rus ve Ukraynalı turistlerin önemli bir bölümü de şimdi de rotayı Bodrum ve Dalaman’a çevirdi.

Şöyle açıklayalım:

Sadece bir tur şirketi Rusya’dan Türkiye’ye 1 milyon turist getirecek rezervasyona imza attı. Daha önce Antalya ve Alanya’da tatil yapan Rusların bir bölümü şimdi Bodrum ve Dalaman’a uçarak Ege’deki tatil yörelerine gelecek.

Zaten bu sezon umutlu olan Türk turizminin yüzü bu haberle bir kez daha güldü. Geçen sezon Rusya, ülkeden turist çıkmaması için bazı önlemleri almış, işi sıkı tutmuştu.

Şimdi ise bu iş gevşedi. Aşılamaların başlaması ve pandemide vakaların azalması ile Rus turistler dış ülkelere akın edecek. Hiç kuşkusuz Türkiye de bundan payını alacak.

TUI Rusya'dan Türkiye için iddialı bir açıklama geldi. Şirketin Ticaret Direktörü Vladimir Rubtsov, 2021 sezonunda Rusya'nın 38 şehrinden Türkiye'ye 1 milyon turist getireceklerini iddia etti.

Vladimir Robstov'un açıklamalarına şu noktalara değiniyor:

''2021'de Türkiye’ye 1 milyonun üzerinde turist göndermeyi planlıyoruz. Şu an Rusya’nın 18 şehri uluslararası uçuşlara açıkken, Türkiye'ye uçuş programı planlamasını Rusya’nın 38 şehrinden uçacağımızı öngörerek yapıyoruz. Antalya, Dalaman ve Bodrum havalimanlarına uçacağız. Fun&Sun Family, Fun&Sun Active, Fun&Sun Smart konseptlerimizi uygulamak için otellerle çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca bu yıl üç oteli Fun&Sun Family, Life Side 5*, Fun&Sun Family, Life Belek 5 * ve Fun&Sun Smart Club Prestige 5* kendi yönetimimize aldık. Otellerin yönetimi Fun&Sun otel markası CEO’su Volkan Şimşek tarafından yürütülecek. Kendi yönetim şirketimiz müşteriye daha da yakın olmamızı, seyahatin her aşamasında hizmet seviyesini kontrol etmemizi ve daha esnek olmamızı sağlayacaktır. Böylece yaz sezonunda Türkiye'de toplam 21 otel konseptlerimize göre faaliyet gösterecek. Türkiye'ye giden turistlerin çoğu 5 yıldızlı otelleri tercih ediyor. Müşterilerimizin yüzde 80'inden fazlasının tercihleri bu yönde. Rusya'dan Türkiye’ye tatil için giden turistler, zamanlarının çoğunu plajda geçiriyorlar, bu nedenle ilk başta kumsal ve plaj bölgesinin rahatlığı, bu bölgede rahat oturma imkanı, gün boyu kaliteli yemek sunulması, çocuklar ve yetişkinler için aktiviteler onlar için en önemli kriterlerin başında. Ayrıca artık güvenli turizm uygulamaları, sosyal mesafeyi korumayı daha fazla geniş bir alana sahip oteller daha fazla talep görmekte. TUI Rusya yıllardır olduğu gibi merkez ofisin çeşitli departmanlarında çalışan ekibiyle MITT fuarında yer almakta. Önceki yıllarda olduğu gibi MITT 2021’de de standa gelen ziyaretçilerle buluşacak, yenilikleri ve haberleri paylaşacak ve yaz 2021 sezonunda turistleri hangi değişikliklerin beklediğini anlatacak Türkiye'deki popüler otellerin temsilcilerini davet ettik. TUI’nin konseptinde göre faaliyet gösteren oteller Fun&Sun Family,, Fun&Sun Active, Fun&Sun Smart markalarına stantta önemli bir yer verilecek. Ayrıca standımızda ziyaretçilere, müşterilere yolculuklarını olabildiğince konforlu hale getirmelerine yardımcı olacak ek hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler.''

Şu bir gerçek:

Turist güvenli ve rahat edebileceği ülkede tatilini geçirmek istiyor. İşte Ukraynalı turistler için de Türkiye güvenli ülke olarak değerlendiriliyor.

Geçen sezon 1 milyona yakın Ukraynalı turist tatilini Antalya’da geçirdi. Şimdi ise bu sayı daha da artacak. Ukraynalılar Antalya’nın yanı sıra Bodrum’u da tercihe ettiklerini söylüyor. SkyUp havayollarının haftada karşılıklı iki seferle Bodrum’a da uçuş yapacağı söyleniyor.

Ukrayna Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Oleksandr Novikovskyy, geçen yıl ülkesinden Türkiye’ye 749 bin turist geldiğini belirterek, bu sayının bu yıl bir milyona çıkması için, Temmuz ve Ağustos aylarında paket tur fiyatlarına zam yapılmamasını istedi. Novikovskyy, “Zam yapmayın 1 milyon Ukraynalı gelsin” dedi. Sözlerine de şunları ekledi:

“Ukrayna’da insanlar çok para kazanamıyor. Krizden sonra maaşlar 200 dolar civarına geriledi. Bu nedenle temmuz ve ağustos aylarında paket tur fiyatlarına büyük zam yapılmamalı. Geçen yıl Türkiye’ye acente çıkışlı olarak paket turlarla 318 bin, bireysel olarak da 431 bin olmak üzere toplam 749 bin Ukraynalı geldi. Zam yapmayın 1 milyon Ukraynalı gelsin. Türkiye bize en yakın tatil yeri. İnsanlarımız Türkiye’yi çok seviyor. Kaliteli servis var, deniz güzel, her şey çok güzel. Turlarla gelen 500 dolara paket aldıysa 200 dolar da alışveriş yapıp kentten ayrılıyor.”

Özetleyelim:

Rusya ve Ukraynalı turistler hem 5 yıldızlı otelleri, hem de her şey dahil konseptini tercih ediyor.

Geçen sezon tur operatörlerinin istekleri üzerine oteller fiyat indirimine gitti. Pandemi nedeni ile alınan bu kararlar bu sezon uygulanabilir mi zor görünüyor.

Nedenine gelince:

Yeme-içme sektöründe fiyatlar arttı ve neredeyse iki katına çıktı. İçki fiyatları tavan yaptı. Bu fiyatlarla müşteri kabul edecek olan sektör fiyat indirimine giderse nasıl ayakta kalabilir? Şimdi bu tartışılıyor.

Tur yetkilileri de “Zam yapmayın indirime gidin” diye bastırıyor.

Bir başka sorun da şu:

Turizmciler ve çalışanları sezon başlamadan aşılanmanın bitmesini istiyor. Bu satırlar yazılıncaya kadar turizm sektörüne aşılamanın başlamadığı haberlerini aldık.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.